„В близкия период няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна. Предстои ми разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тя ще бъде разрешена за внос едва след като сме уточнили колко е голяма. Водят се преговори между ЕК и Украйна дали може да се включат и други продукти. Ще направим всичко възможно те да бъдат включени, ако не ще преговаряме на двустранна основа с Украйна за тях“, заяви премиерът Николай Денков след срещата със зърнопроизводителите.

„Дискусията беше много оживена, на моменти напрегната. Обединихме се, че по всяка една от точките, представени от протестиращите, ние или можем да предложим решение или да обясним как ще го търсим във възможно най-кратки срокове“, допълни министър-председателят.

По думите му досега от Украйна не са установени никакви проблеми по отношение на качеството на внасяните продукти.

„Вносът на слънчоглед ще бъде разрешен, когато има ясни количества, които са договорени между земеделците и преработвателната промишленост, така че да е ясно колко точно да бъде внесено ,за да не спре производството на олио и да бъде реализирана продукцията на българските земеделци. Бюджетните постъпления няма да бъдат ограничени“, каза финансовият министър Асен Василев.

По отношение на втора точка от исканията на зърнопроизводителите, която касае помощта, която се отпуска за Украйна, премиерът увери, че парите ще бъдат изплатени до 30 септември.

„По отношение на трета точка дали може да се съкрати срокът, се договорихме, че земеделското министерство ще съкрати срока за подаване на заявки. След събиране на заявките може да се изчислят сумите и плащанията ще бъдат направени максимално бързо. По отношение на четвъртата точка е необходимо да се направи консултация с ЕК и очакваме земеделското министерство да подготви съответен документ и да отговарят какви са средствата, с които може да се запълни това искане на протестиращите“, каза още Николай Денков.

Той каза също, че правителството ще подготви предложение да се промени горната сума на помощта „de minimis“ за земеделците и ще го входира в ЕК. Относно петата точка – дали може да се намали границата, над която когато производителите на мляко са предали продукция, могат да получат такава помощ, ще бъде проверено юридически и ще бъде направено, ако е възможно.

Правителството е поело и ангажимент Агенция „Митници“ ежеседмично да публикува обемите на вноса и износа на четирите зърнени култури, както и средната цена, на която се внася и изнася.

„Оттук нататък в сектор земеделие остава изключително много работа, има грешно структуриране на субсидиите, грешни методи и начини на подпомагане и много несвършена работа по цялата верига на себестойност на земеделската продукция“, допълни финансовият министър Асен Василев.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви