Къде ще блокира пътища стачката

Общонационалният земеделски протест започва днес. Блокирани ще бъдат гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали, а във вторник протестите ще бъдат насочени към София. Организаторите посочват, че демонстрациите ще са с цел спасяване на българското земеделие.

През тази седмица парламентът подкрепи проект на решение, внесено от депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ и ДПС да падне забраната за вноса на зърно от Украйна. Премиерът Денков обаче заяви, че ще има компенсации за българските зърнопроизводители.

Инициативният комитет от сектора, съставен от 24 организации, формулира следните искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента:

  • Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
  • Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
  • Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
  • Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
  • Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

Ключовите точки, които ще бъдат блокирани, са следните:

– Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна-Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;

– Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

– Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;

– Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

– Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;

– Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница – с. Пиперево, Перник (спортна зала „Борис Гюдеров“), Брезник (ул. „Ангел Коцелянов“);

– Южна България: Кресна

– Западна България – Драгоман – ГКП Калотина.

Още преди седмица стачна готовност обяви и Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви