НСИ:България се топи. ГРАО: Избирателите се множат
НСИ:България се топи. ГРАО: Избирателите се множат

6 048 081 е общият брой на избирателите, формиран на база данните, събрани от ГРАО. А според НСИ в края на миналата година населението у нас е 6 447 710 души. Така излиза, че само около 400 хиляди души, попаднали в националното преброяване към декември 2022 г., нямат право да гласуват. Защото са малолетни, под запрещение или има някаква друга спънка.

Със сигурност тази бройка е нереална – само учениците у нас са 600 хил., стана ясно на 15 септември, припомня „24 часа“.

В топ три с най-големите разлики, пораждащи съмнения за “мъртви души” в списъците, са Кърджали, Търговище и Шумен.

В Кърджалийско избирателите са с 14 779 повече от хората, регистрирани от националната статистика. В Търговище те са 10 028, а в Шумен – 10 460.

В Добричко пък разликата е над 8 хиляди души

Според Изборния кодекс списъците за гласуване се съставят от общинските администрации и се подписват от кмета или кметския наместник, и от секретаря на общината. Те се съставят по постоянен адрес, но в тях могат да попаднат и лицата, които имат т.нар. 6-месечна уседналост – регистрирани са по настоящ адрес преди 29 април тази година. За целта обаче те трябва да подадат писмено заявление в общината или кметството до две седмици преди вота. Могат да го направят и чрез електронно заявление в интернет страницата на ГРАО.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви