Бастет - котката-богиня на Древен Египет
Бастет - котката-богиня на Древен Египет

Котката заема важна част от културата и историята на Древен Египет. Египтяните са почитали котките сами по себе си и тези животни наистина са били обичани и почитани от тази част на света и съществуват множество артефакти днес, които го доказват. Да научим малко повече за историята на котките в Древен Египет!

Котешки египетски богини и богове

Мафдет
Мафдет е първата от подобните на котки египетски богини. Често е изобразявана като свирепа и страшна богиня с глава на гепард, лъв или домашна котка. Хората в Египет, които са почитали нея, се са се нуждаели от защита от отровни змии и скорпиони. Тя се възприема като защитник на дома и на цялото царство.

Бастет
По-късно в египетската история Мафдет е заменена от богинята Бастет. С течение на времето тя става по-известната котешка богиня. Хората в Египет са вярвали, че тя защитава царството, подобно на Мафдет, от нашественици.

С постепенното опитомяване на котките Бастет в крайна сметка е изобразявана с по-мек образ. Тя става известна като богинята на семейството, плодородието и любовта.

Бес

Бес няма собствен храм, както много други богове и богини са имали. По-скоро, както котката, той се е скитал наоколо, където са били хората в домакинствата.

Той бил известен като бог-закрилник на децата. Той често приема котешки фигури, когато е изобразяван от древните египтяни.

Котешките мумии
Изненадващ брой египтяни са мумифицирали котките си, след като са почиват. Когато домашна котка умирала, собствениците я мумифицирали, принасяли в жертва в храм, след което обръсвали веждите им, за да скърбят за котката си, докато веждите пораснат отново.

Когато британците открили хиляди мумии на котки при разкопки на храмове, те били изнесени обратно във Великобритания, за да бъдат използвани като тор. В една пратка е имало над 180 000 котешки мумии. Това доказва, че практиката никак не е била рядка за египтяните!

Защита на котките в Древен Египет
Изненадите не свършват до тук.

В Древен Египет, хората са били осъждани на смърт, ако убият котка, дори и случайно.

Всичко това показва колко страстно египтяните са защитавали котките!

Котките са важна част от историята на Египет, следователно важна част от историята на човечеството. Те са защитавали хората от плъхове и мишки, които често заразяват хранителните запаси или ги изяждат. В дома котките също помагат за борба с вредителите и държат на далеч змии, скорпиони и други опасни за хората видове. Имаме за какво да благодарим на котките и е удивително да видим как египтяните са направили това по свой начин.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви