Задължителна евакуация на Херсонска област
Задължителна евакуация на Херсонска област

Украинските власти разпоредиха задължителна евакуация на цивилни в южната Херсонска област, част от която е контролирана от руските сили и редовно бива подлагана на обстрел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Съветът за отбрана в Херсонска област взе решение за задължителна евакуация на семейства с деца от населени места, подложени на постоянен вражески обстрел“, съобщи в „Телеграм“ ръководителят на областната военна администрация Олександър Прокудин.

В Херсонска област руските войски контролират районите южно от река Днепър, след като миналата година се изтеглиха от областната столица – град Херсон, който редовно е обстрелван.

През август украинските власти вече препоръчаха евакуирането на мирни граждани от около десет града в Харковска област в Североизточна Украйна заради офанзива на руските сили в района. Тогава обаче евакуацията не беше задължителна.

Прокудин заяви също, че регионалните власти се подготвят за „извънредни ситуации“ в електроснабдяването тази есен и зима.

През зимата на 2022 г. Русия проведе масирана кампания на бомбардировки срещу украинската инфраструктура, което доведе до редовно прекъсване на електроснабдяването.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви