Токът за домакинствата - 40% нагоре
Токът за домакинствата - 40% нагоре

Токът за бита ще поскъпне с около 40% в резултат на прилагане на промените в Закона за енергетиката, които са внесени от Министерски съвет в парламента. Това обаче едва ли ще стане наведнъж, а е по-вероятно повишението на цената да стане постепенно до края на 2025 г. Следващото поскъпване на тока се отлага за от 1 юли 2024 г., пише

В момента средната цена на тока за домакинствата е около 146 лв. за мегаватчас без ДДС и без таксите за достъп и пренос. А борсовата цена на тока на пазарния сегмент “Ден напред” е 208 лв. за мегаватчас. Промените в закона за енергетиката предвиждат домакинствата да плащат пазарни цени на тока, което при днешните цени би означавало повишение на сметките с над 40 на сто.

Поскъпването на тока вероятно ще стане постепенно. Пълната либерализация на пазара на ток ще бъде от 1 януари 2026 г., гласят предложените промени в закона. Първоначалният вариант на промените предвиждаше първият етап на либерализацията на пазара да стартира от началото на 2024 г. Но след много негативни становища по проекта, включително и от страна на КЕВР, в редактирания вариант се предлага това да стане от 1 юли 2024 г.

До средата на следващата година токът ще е по сегашните регулирани цени.

От 1 юли 2024 г. до края на 2025 г. КЕВР също ще определя на какви цени електроразпределителните дружества да продават ток на битовите потребители.

Но в този преходен период ЕРП-та ще купуват електроенергия на пазарни цени. За разликата между цената, на която ЕРП-та купуват електроенергия, и на която я продават на домакинствата, ще получават компенсации от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”. От средата на следващата година ще отпадне ролята на НЕК на обществен доставчик на електроенергия и ще отпаднат квотите за продажба на ток от електроцентралите на НЕК на определени от КЕВР цени.

Това означава, че за да бъдат поддържани сегашните цени на тока, ще трябват огромни суми за компенсация на ЕРП-та.

В ръцете на КЕВР е оставено решението дали токът да поскъпне на няколко стъпки от 1 юли 2024 г. до края на 2025 г., или от средата на следващата година да има минимална промяна и рязкото поскъпване да бъде оставено за началото на 2026 г., когато домакинствата ще трябва изцяло да минат на свободния пазар на ток.

Бел.ред.: Нашето предложение е: токът да поскъпне 40 000%. Незабавно! А за мераклиите да подскачат – спомнете си, че министър Тагарев ви уведоми за предстоящо разполагане на военен контингент на НАТО. Някъде до към 5 000 човека. Спомнете си и че американски войници не подлежат на преследване от български закони. И накрая си спомнете, че великият Маркес счита за своя най-добра книга „Хроника на една предизвестена смърт“… 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви