Кметът Тихомир Янакиев в Равадиново

Проекти за над 1 120 000 лева са осъществени през мандата на кмета на община Созопол Тихомир Янакиев в село Равадиново.  В момента се подготвят още няколко на обща стойност над 8 млн. лева.

Това стана ясно по време на отчета на кмета пред жителите на село Равадиново. Залата в читалището не успя да побере всички желаещи да чуят и видят и да зададат въпросите си към Тихомир Янакиев.

Равадиново слуша кмета на община Созопол

За последните 4 години администрацията му е изградила улична канализация в 6 квартала в селото. Положена е фракция на главен колектор 2, като така е стабилизирана ул. „Витоша“.  Ремонтиран е пътят Созопол – Равадиново, както и още 4 улици – две изцяло и две – частично. Детската градина е обзаведена и оборудвана, а на покрива й са сложени фотоволтаици.

За следващия етап се изготвят проекти за реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа в селото, за реконструкция на моста над р. Равадиновска, за водоем на населеното място, за стабилизирането на улиците „Делфин“ и „Рила“ и за ремонт на сградата на кметството. Всички те са на стойност над 8 млн. лв.

Кметът подчерта, че повечето от проектите се финансират от общинския бюджет, въпреки тежкото състояние на общината, което е заварил и множеството кризи през мандата.

„Когато станах кмет, приходите в общината бяха 14 млн.лв., а дългът – 28 млн.лв.  Сега приходите са 21-2 млн.лв., а дългът – под 19 млн.лв. Затова можем да гледаме смело напред. Надявам се за проектите за улиците на Равадиново до 1 година да намеря финансиране. Сега правим проектите, за да сме готови“, каза кметът Тихомир Янакиев.

Един от проектите, които неговата администрация подготвя и който много зарадва хората в Равадиново е за пешеходната алея от къмпинг „Златна рибка“ до селото. „Ще направим осветление, така че да може да се ползва денонощно, ще помислим дали да има и велоалея“, каза кметът.

Кметът: Винаги ще бъда с лице към вас

Проблем, който жителите на Равадиново поставиха, беше за съдбата на язовир „Синята вода“. Янакиев сподели, че когато е встъпил в длъжност, е открил, че предишното ръководство на общината е подало документи за унищожаването на язовира.

„Ние сме кандидатствали пред Комисията по бедствия и аварии за средства, с които той да бъде реновиран, с нови преливници и ремонт на стената. И имаме уверение, че ще бъдем одобрени. Така язовирът и терена около него ще се превърнат в парк с места за пикник, риболов и отдих“, сподели Янакиев.

Кметът Янакиев се отчете пред равадинци

Друг въпрос беше кога Равадиново ще има нов пенсионерски клуб. Кметът обясни, че в началото на тази година областният управител тогава  – Мария Нейкова е обявила, че предоставя на общината имот за такъв. До момента обаче прехвърлянето на този имот не е осъществено. Янакиев обеща на равадинци да направи обществено обсъждане, за да одобрят проекта, когато е готов.

„Проблемите в селата са едни и същи – основно ремонти на улици и инфраструктура.  В Равадиново е по-лесно, защото вече направихме канализацията. За мен е важно, когато искам вашето доверие, да съм честен и да ви гледам в очите. Както винаги, съм с лице към вас“, каза Тихомир Янакиев на жителите на Равадиново.

 

2 КОМЕНТАРИ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви