Снимка: Архив

В ежегодния дебат за състоянието на Европейския съюз членовете на ЕП обсъдиха с председателя Фон дер Лайен работата на Комисията в миналото и нейните планове до изборите през юни 2024 г.

При откриването на дебата председателят на ЕП Роберта Мецола заяви: „Днес Европейският съюз е по-силен и по-обединен от всякога. Светът се променя и Европа трябва да се адаптира и да се промени с него. Трябва да продължим да се стремим да превърнем нашата Европа в място на равни възможности, достъп, просперитет — където всеки може да достигне своя потенциал. Трябва да продължим да се реформираме. Винаги трябва да поставяме опасенията на хората в центъра на всички наши действия.

Председателят на Комисията Урсула Фон дер Лайен заяви, че ЕС е претърпял съществена трансформация, откакто за първи път представи програмата си през 2019 г., като добави: „Изпълнихме над 90 % от политическите насоки, които представих“ тогава.

Председателят на Комисията се позова също така на принципите на правовата държава, разширяването, миграцията, присъединяването на България и Румъния към Шенген, отношенията между ЕС и Африка, стратегията за свързаност „Global Gateway“, изменението на климата, продоволствената сигурност и предстоящата среща на върха на социалните партньори.

По отношение на Зеления пакт, тя обяви антисубсидийно разследване на китайските електрически превозни средства. „Трябва да се защитаваме от нелоялни практики“, каза тя. Председателят Фон дер Лайен подчерта значението на справедливия преход за земеделските стопани, семействата и промишлеността и че „Европа ще направи всичко необходимо, за да запази конкурентното си предимство“. Тя обяви проверка на конкурентоспособността за всяко ново законодателство от независим съвет.

По отношение на изкуствения интелект (ИИ) г-жа фон дер Лайен заяви, че ИИ ще подобри здравеопазването, ще повиши производителността и ще помогне за справяне с изменението на климата. Приоритет номер едно на Комисията е да гарантира, че ИИ се развива по отговорен, прозрачен и ориентиран към човека начин. Тя призова за международна експертна група, подобна на Междуправителствения комитет по изменение на климата, която да направлява развитието на изкуствения интелект.

По отношение на Украйна тя обяви, че Комисията ще предложи разширяване на обхвата на временната закрила на ЕС по отношение на украинците и допълнителни 50 милиарда евро за период от четири години за инвестиции и реформи: „Подкрепата ни за Украйна ще продължи“.

Можете да гледате пълната ѝ реч тук.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви