Дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7 процента. ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,9% сред гласуващите, следвани от обединението „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ с 18,3%. Това сочат данните от проучването на изследователския център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“, проведено между 2 и 8 септември сред 1002 пълнолетни граждани при пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“.

Статична картина на обществените нагласи – електоралната подкрепа спрямо партиите и оценката за институциите остават сходни с проучването през юли. През септември се повишава делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими.

„Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 16,1% от гласуващите, а на четвърто място се нарежда ДПС с 13,4%. На пета позиция е БСП, която регистрира 8,7%.

На ръба на парламентарната бариера е ИТН – 4,2%.

Данните на „Тренд“ не регистрират съществена промяна в оценката за работата на основните институции и електоралната картина.

Парламентът остава с традиционно ниско ниво положителни оценки – 14%. Не се наблюдава динамика спрямо последното ни проучване през юли.

Малко повече от 3 месеца след встъпването в длъжност на новото правителство 22% изразяват положителна оценка към работата на кабинета „Денков“, коментират от „Тренд“. В трето поредно изследване обаче се увеличават отрицателните оценки към него, които през септември достигат 68%. Най-голям дял подкрепа правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ – над три четвърти от тях подкрепят кабинета.

Данните от проучването показват, че се запазва разделението в отношението към кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи.

Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка. Отчита се незначителна промяна и в оценката за работата на президента Румен Радев. Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава положителните оценки за работата на Радев запазват познатите си нива от 36%, а отрицателните – 52%.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, се споделя от близо половината (47%) от българите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви