Панагюрското съкровище - водещо от съкровищата
Панагюрското съкровище - водещо от съкровищата

Съкровищата са редки и ценни предмети с уникална стойност. Те са обикновено златни, сребърни или инкрустирани със редки скъпоценни камъни. Най-известните съкровища, откривани по нашите земи, които са част от културно-историческото ни наследство, представят България като място с богата и много древна история.

Тези безценни находки, достигнали до нас през вековете, са източник на важни сведения за степента на развитие на обществото, на което принадлежат. Това е историческата им стойност, която е дори по-важна от чисто финансовата. Фактът, че са уникати на впечатляваща възраст, ги прави истински безценни.

Стойността на всяко съкровище се определя от историческата и културната му оценка, от материалите, от които е изработено, от големината на съставните му части и много други фактори.

Най-ценните тракийски съкровища, откривани по българските земи:

Панагюрско златно съкровище /водещата снимка/

Първенството по известност сред съкровищата, намерени в земята ни, принадлежи на Панагюрското златно съкровище.

То е открито през 1949 година край Панагюрище от трима братя при изкопни работи. Съкровището се състои от златни съдове от края на ІV или началото на ІІІ век преди новата ера. Тежи 6 килограма и 164 грама и се състои от 9 съда: фиали, амфори и ритони. Предположенията са, че е използван по време на пир или е служел за религиозни нужди. Четири ритона изобразяват глава на животно – елени, козли, овни. Има три канички са глави на амазонки. Няма яснота кой е притежавал това съкровище. Предполага се, че е било на някой от Одриските царе.

Рогозенско съкровище

Рогозенското съкровище
Рогозенското съкровище

Това е най-богатото съкровище, откривано на наша територия. Врачанското село Рогозен е популярно благодарение на това откритие. Представлява сбирка от съдове от сребро, общо 108 фиали, 54 канички и 3 сребърни чаши, като някои от тях позлатени. Смята се, че съдовете в сбирката са произведени в различни времена и места, тъй като изработката е различна. По тази причина специалистите дават много широки граници за датиране – от края на VІ до началото на ІV век преди Христа.

Предположенията са, че съкровището е било на местен тракийски владетел.

Първите 65 предмета са открити от собственика на градината, където е открито съкровището, а по-късно екип от археолози открива още 100 предмета. Съкровището тежи общо 20 килограма и е откритието на века.

Преславско съкровище

Преславското съкровище
Преславското съкровище

Откритото случайно съкровище край Преслав се смята за най-красивото средновековно съкровище по нашите земи. Състои се основно от златни накити, изработени от безспорен майстор. Към тях има и златни или позлатени копчета, апликации, обкови, рог, сребърни лъжици и 15 византийски сребърни монети от времето на византийските императори Константин VІІ и Роман ІІ. По тях находката е датирана към средата на Х век, вероятно от времето на опустошаване на столицата от киевския княз Светослав.

Варненско съкровище

Варненското съкровище
Варненското съкровище

При изкопни работи на пристанище Варна е открит древен некропол с 294 гроба, като в много от тях са намерени златни накити и предмети с общо тегло 6.5 килограма. Откритието е датирано от края на V и началото на ІV век преди новата ера.

Смята се, че това е най-старото подложено на обработка злато в Европа, както и в целия свят.

Вълчитрънско златно съкровище

Вълчитрънското съкровище
Вълчитрънското съкровище

Това е най-голямото съкровище от тракийски произход, откривано в страната ни. Състои се от 13 съда, седем от които приличат на похлупак с удължена дръжка в средата и няколко чаши. Тежат общо 12.5 килограма. Датировката му сочи, че е направено през ХVІ- ХІІІ век преди Христа и вероятно е ползвано за религиозни нужди.

Луковитско съкровище

Луковитското съкровище
Луковитското съкровище

Това съкровище, което също е открито случайно, се състои от 15 съда от сребро. Чашите са шест, фиалите са пет и каничките са четири. Има и конски амуниции от сребро, плочки с глави на кон, лъв, сфинкс, юзди и три топки от желязо. Украсата по тях е с листа от палма, лотос, бадем. То е датирано от ІV век преди новата ера.

Хотнишко съкровище

Хотнишкото съкровище
Хотнишкото съкровище

Съкровището, открито край Хотница, се състои от 44 златни съда от каменно-медната епоха. Може да се отбележат 4 кръгли пластинки за закачване, много златни халки и три златни спирали и три идола. Това са едни от най-ранните предмети от злато в света.

Съкровището от Дъбене

Съкровището от Дъбене
Съкровището от Дъбене

Състои се от 21 хиляди златни части, а най-зрелищен е кинжал от злато и платина. Датировката на находката е от 2500-2000 години преди Христа. Все още не е уточнено дали става въпрос за прототракийско или тракийско злато.

1 КОМЕНТАР

  1. Как може да пишете, че Варненското злато е от 5-4 век пр. хр. То тогава нямаше да бъде най-старото в света. То е 4300-4100 г. пр. хр.(златото от Юнаците се оказа с 200 г. по-старо). Срам и позор за българи да напишат, че е от 5-4 век пр. хр. Разбирам тази статия американци да я бяха писали, ама от българи такова нещо… Срам и позор!!!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви