Лукойл
Лукойл

Държавата да може да назначи свой особен търговски представител в рафинерията „Лукойл Нефтохим“ одобри парламентарната икономическа комисия днес.

Законопроектът е изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Вносители са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

Според проекта държавата ще може да назначи такъв управител, ако е застрашена националната сигурност, доставката на критични ресурси, монополно положение или се нарушават международни санкции или санкции на ЕС.

Особеният търговски представител ще се назначава от Народното събрание по предложение на правителството и ще се отчита пред депутатите. Пред икономическата комисия той ще представя план за действие, който ще бъде и част от мениджърския му договор.

Други текстове в проекта задължават правителстовто да се откаже от дерогацията, предоставена от Европейската комисия за внос на руски суров петрол до края на 2024 г.

Никой от вносителите не дойде на заседанието да защити проекта. Представителите на БСП се изказаха против заради липсата на разчети дали ще поскъпнат горивата, ако България се откаже предсрочно от изключението, предоставено от Брюксел. „Санкциите нямат почти никакъв ефект в Русия, да не се лъжем“, заяви депутатът – социалист Румен Гечев. По думите му САЩ внасят уран от Русия, а петрол – отново от Русия през Индия, а „Вашингтон поуст“ „пишат, че сме малоумни ние, българите“.

Депутатът от „Възраждане“ Борис Аладжов пък заяви, че истинската цел на вносителите е да продадат рафинерията на икономически кръгове, близки до ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната“. Той даде за пример Италия, където руската компания майка продаде рафинерията си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви