Земеделският сектор ще излиза на национален протест
Земеделският сектор ще излиза на национален протест

Земеделският сектор подготвя общонационален протест. След неуспешния опит на земеделския министър да се срещне с недоволните браншове и след вчерашното решение на парламентарната икономическа комисия срещу удължаване на забраната за внос на украински селскостопански стоки късно снощи Националната асоциация на зърнопроизводителите взе решение за участие в протестни действия. Днес Българската аграрна камара, в която зърнопроизводителите членуват, ще обяви предстоящите си действия в цялата страна.

Ден след като аграрната камара, в която членуват 13 браншови организации, обвини министъра на земеделието Кирил Вътев в липса на диалог, той ги покани на среща, на която обаче те отказаха да присъстват.

Причината е, че вече имат конкретни искания, които според браншовиците трябва да бъдат обсъдени не само със земеделския, но и с финансовия министър и с премиера. Фермерите поставиха срок за тази среща 15 септември – тогава изтича валидното ограничение за внос на няколко селскостопански стоки от Украйна у нас.

Вчера по предложение на управляващите и ДПС в икономическата комисия в парламента беше гласувано забраната за внос на украинско зърно в страната да отпадне.

Зърнопроизводителите реагираха:
„Земеделският бранш в България е в шок от това, че решението няма никакъв анализ към него. В шок е, че това решение въобще се разглежда на тази комисия. Самият текст е абсолютна подигравка с българския земеделски производител“, каза председателят на браншовата организация Илия Проданов и предупреди, че земеделците няма да останат безучастни:

„Надявам се, че вие днес осъзнавате напрежението, което има в земеделския бранш последните няколко месеца и натиска, на който сме подложени всички ние. Това напрежение в крайна сметка в даден момент просто ще се излее, ще се излее по изключително мащабен начин“.

Днес Аграрната камара ще представи своите намерения за последващи действия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви