Плажът Силистар остава откъснат след наводнението по Южното Черноморие заради разрушения мост. Продължава разчистването в засегнатите селища и къмпинги.

Все още е опасно да се влиза в морето.

„Сезонът ще приключи около 8-10 октомври. Такива бедствия сме виждали и други години, те не променят картината на туризма. Наблюдаваме бързо възстановяване или пък нагласите на туристите не се влияят от случилото се преди това. Около 50 000 желаещи да почиват са афектирани, но в същото време много доброволци отидоха в засегнатия регион. Колкото повече хора отиват там, толкова повече в запазената част на тези места, където има ресторанти и места за настаняване, се ползват. Посещението на близки и роднини е част от туризма“, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в студиото на „България сутрин“.

Именно бедствието ще удължи престоя на много хора в засегнатия район, категоричен е гостът.

„Имаме ръст на туристите. Първите месеци на годината се движеха с много големи ръстове, около 60%. Лятото се вдигна с около 20% спрямо миналата година. Тази година няма да можем да преодолеем негативите от пандемията през 2020 и 2021 г. Възстановяването по математическия модел е през 2024 г., т.е. не е изненада“, обясни Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че туроператорите са се справили със ситуацията по Южното Черноморие.

„Изисква се добра организация и смяна на локацията. Туроператорите поемат всичко. Всичко беше добре организирано“, отбеляза Драганов.

По думите му засегнатите почивни станции и хотели ще се справят на първо място със собствени сили.

„Моментално започна работата по разчистването. Всеки със собствени средства спасява първо каквото има. Следват обезщетения, застраховки“, уточни директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Малка част от хората застраховат имотите си в днешно време, отбеляза Драганов.

„Надеждата, че ще получите парите изцяло я забравете. Два са механизмите. Ако не си застрахован, си плащаш и възстановяваш. Ако си застрахован, получаваш сума от застраховка, но унищоженото е за изхвърляне. Застраховка може да се прави, за да бъдеш спокоен. Помощите се получават от социалното министерство. Има помощи в различни размери и те се отпускат от комисии. Тази помощ е недостатъчна“, коментира той.

Около 120 000 българи са били на почивка в Гърция през последния месец, показват данни на националната статистика, а в Слънчев бряг е имало запълнени 450 000 легла за ден, изтъкна още Драганов.

„Всеки предпочита Гърция, но не може да си я позволи“, добави гостът.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви