Ветото ни за Шенген остава
Ветото ни за Шенген остава

„Много голяма е вероятността Нидерландия да не отстъпи – да не свали ветото си за България в Шенген преди парламентарните избори в страната, а те ще се проведат през ноември.“

Това е споделила нидерландската евродепутатка Софи инт Велд от „Обнови Европа“ в интервю за кореспондент на Българското национално радио.

По отношение на това дали служебното правителство няма да даде шанс на България, Софи инт Велд отговори, че според нея парламентът на Нидерландия няма да включи присъединяването на България и Румъния към Шенген в списъка на така наречените „спорни досиета“, които служебното правителство не може да решава – т.е. той ще даде възможността на служебния кабинет да вземе решение. Това обаче, според Софи инт Велд, не означава автоматично, че въпросът ще бъде решен.

Евродепутатката уточни, че засега остава в сила резолюцията, приета от парламента на Нидерландия, която е категорична, че правителството не трябва да пуска България в Шенген.

Според Софи инт Велд чисто технически кабинетът може да не се съобрази с това решение. Политически обаче това би било много трудно, още повече че Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте, който ще остане на поста си до избирането на състава на ново правителство, е против влизането на България в Шенген.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви