„Златен лъв“ във Венеция бе присъден на забавната и шокираща и откровена преработка на „Франкенщайн“, „Клети създания“, с Ема Стоун в ролята на сексуално луд оживял труп, която накара посетителите на фестивала да се засмеят.

Продължаващата стачка в Холивуд може и да лиши Венеция от обичайните й звезди, но силната селекция показа, че най-старият филмов фестивал в света все още може да се похвали със статута си на стартова площадка за претендентите за „Оскар“.

„Клети създания“ на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос беше определен от критиците като „мигновена класика“, предаде АФП. Изглежда, че режисьорът повтори успеха, който имаше с филма си от 2018 г. „Фаворитката“, който след две награди във Венеция спечели редица международни отличия.

Стоун играе Бела – жена, върната към живот с мозъка на бебе от луд учен (Уилем Дефо).

Приемайки наградата, Лантимос заяви, че филмът „не би могъл да съществува без друго невероятно създание – Ема Стоун“, която не е могла да се появи поради стачката в Холивуд.

Филмът включва някои от най-откровените сексуални сцени, виждани някога в холивудски филм от А-листата, тъй като героинята на Стоун открива – и се наслаждава – на своята сексуалност.

Филмът блестящо разнищва начина, по който мъжете се опитват и не успяват да контролират невинната Бела – и особено непокорния Марк Ръфало – предизвиквайки изблици на спонтанни аплодисменти и бурен смях от публиката във Венеция.

Купата „Волпи“ за най-добра актриса получи 25-годишната Кейли Спини за превъплъщението си в образа на съпругата на Елвис Пресли във филма „Присила“ на София Копола.

За най-добър актьор бе отличен Питър Сарсгаард за ролята му на мъж, страдащ от деменция, в драмата „Памет“, в която играе заедно с Джесика Частейн.

Той използва речта си, за да подкрепи стачката в Холивуд и да предупреди за „ужасяващата“ заплаха от изкуствения интелект – един от ключовите въпроси в спора.

„Ако загубим тази битка в стачката, нашата индустрия ще бъде първата от многото, които ще паднат“, каза Сарсгаард.

Сребърният лъв на второ място отиде при японеца Рюсуке Хамагучи за „Злото не съществува“ – тиха и зловеща екоприказка, която следва спечелилия „Оскар“ негов филм „Карай моята кола“.

Публиката във Венеция беше разтърсена от две брутални мигрантски драми, като и двата филма си тръгнаха с награди.

„Io Capitano“, епичната история на сенегалски тийнейджъри, които прекосяват Африка, за да стигнат до Европа, спечели наградата за най-добър режисьор за италианския режисьор Матео Гароне („от сериала Гомор“) и наградата за най-добър дебютант за звездата Сейду Сар в първия филм в живота му.

„Зелена граница“, разтърсващ разказ за бежанците, попаднали в капана между Беларус и Полша, получи специалната награда на журито за трето място.

Един от най-странните филми в конкурса, „El Conde“, който пресъздава бившия чилийски диктатор Аугусто Пиночет като кръвопиец, спечели наградата за най-добър сценарий за сценариста и режисьора Пабло Лараин.

Победителите бяха избрани от жури, ръководено от режисьора Деймиън Чазел („La La Land“) и включващо Джейн Кемпиън и Лора Пойтрас, която спечели миналата година с документалния филм за голямата фармацевтична индустрия „Цялата красота и кръвопролитие“.

Стачкуващите профсъюзи разрешиха на холивудски звезди с независими филми да присъстват във Венеция, включително Частейн и Адам Драйвър, който участва в биографичния филм за състезателни автомобили „Ferrari“ на Майкъл Ман.

И двамата подкрепиха стачките, като Частейн заяви, че актьорите твърде дълго са мълчали за „злоупотребите на работното място“ и „несправедливите договори“.

Но режисьорът Дейвид Финчър, който направи премиера на филма си за наемни убийци „Убиецът“ с участието на Майкъл Фасбендер и е тясно свързан с Netflix, предизвика полемика, като заяви, че разбира „и двете страни“.

Силният състав помогна да се отвлече вниманието от споровете около включването на Роман Полански в раздела за извънконкурсни филми.

В качеството си на осъден за сексуално престъпление 90-годишният режисьор вече се бореше да намери разпространение в САЩ и други страни за своята сладникава комедия „Дворецът“.

Отзвукът от Венеция няма да помогне: в момента филмът е оценен с нула процента в сайта за рецензии Rotten Tomatoes, като критиците го определят като „безсмислен провал“ и „душевна гадост“.

Друг режисьор, включен в черния списък на САЩ, Уди Алън, се представи по-добре с 50-ия си филм (и първия на френски език) „Coup de Chance“. Някои критици смятат, че това е най-добрият му филм от години насам.

Ето пълния списък на победителите от 23-те кандидатури в основния конкурс:

„Златен лъв“ за най-добър филм: „Клети създания“ на Йоргос Лантимос

Сребърен лъв – Голяма награда на журито: „Злото не съществува“ на Рюсуке Хамагучи

Сребърен лъв за най-добър режисьор: Матео Гароне за „Io Capitano“

Купа „Волпи“ за най-добра актриса: Кайли Спини за „Присила“ на София Копола

Купа Волпи за най-добър актьор: Питър Сарсгаард за „Спомен“ на Мишел Франко

Награда за най-добър сценарий: Гилермо Калдерон и Пабло Лараин за „El Conde“ на Пабло Лараин

Специална награда на журито: „Зелена граница“ на Агнешка Холанд

Награда „Марчело Мастрояни“ за най-добър дебютант: Сеиду Сар за „Io Capitano“ на Матео Гароне.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви