Комплексни са причините за наводненията по Южното Черноморие, каза главен комисар Александър Джартов – директор на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) – МВР, в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Изключително големи са количествата на валежите, добави той и припомни, че подобни валежи е имало почти преди 20 години, през 1994 година.

„Няма инфраструктура, която да успее да поеме такива количества вода. Поради тази причина е изключително важно да сме по-подготвени като хора и общество. Тези явления ще се случват, няма как да ги избегнем, затова е важно да знаем какво да правим преди да случи такова събитие, по време на събитието и след него“, каза още главен комисар Александър Джартов.

Той посъветва хората да следят прогнозата за времето, защото при опасни явления обикновено има предупреждение, при наводнения, да отидем на високо място, да не предприемаме пътувания, които са в опасната зона и да имаме раница за бедствия.

Главен комисар Александър Джартов отбеляза още, че при такива случаи е необходимо време, за да се мобилизира ресурс, който да се включи на помощ.

„В Царево има пожарна, но ресурсите им са ограничени – те са двама служители с пожарни автомобили. Беше мобилизирана цялата област Бургас, но това отнема време“, каза Джартов. Той посочи, че първата информация за повишаване на нивата на водите е започнала да постъпва в 9:15 ч., а след този час са получени над 250 сигнала.

„В момента изграждаме платформа за оценка на риска. Една от целите е да започнат да се следят нивата на реки, на язовири, и това да става автоматизирано, за да може при нас да достига по-бързо информация, че предстои евентуални нещо“, каза главен комисар Джартов.

За ситуацията в момента по Южното Черноморие той съобщи, че екипи на пожарната ще продължат да отводняват хотели и гаражи, а вчера са отводнявани жилищни сгради.

По думите му два язовира в района трябва да бъдат обследвани.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви