Постепенно се успокоява обстановката в Царево и района след наводненията. Има поне два вида помощ, за които може да се кандидатства веднага – за нарушения в постройките – до 1512 лева на домакинство. Втората помощ е за повредени електроуреди – до 2500 лева. Трябва да се закупят нови и след това се възстановява сумата. Ще наредя проверка, която да установи причините за наводненията по отношение на водосборните потоци, дали има нарушение на регулацията. Вероятно около три месеца ще са нужни да се определи кой носи отговорност.

Това каза премиерът акад. Николай Денков.

„Пуснато е електричеството в региона. Водата може да се използва за битови нужди, но има проблем с питейната. Продължават да се извеждат летовниците с помощта на МВР. Има затруднения заради разрушена пътна настилка и мостове. В следващите дни ще се оценят най-спешните ремонти и ще бъдат отпуснати средства. Реакцията на всички институции беше светкавична. Трябва да се възстановят пътищата и да се направи преглед на водосборните оттоци и деретата“, коментира той.

И допълни, че прокуратурата се е самосезирала заради множеството поражения.

„Те ще проверят дали има законови нарушения. Това е природно бедствие, но трябва да се раздели рискът, създаден от природата, и този, който идва от човека. Още на сутринта след валежите на място имаше 11 екипа. Те помагаха на хората да се изнесат хората от рисковите места. МВР помага с извеждането на хората, а Пожарната започна отводняването. Нямаме проблем с липса на техника“, обясни премиерът. И категорично заяви, че кабинетът е твърдо „за“ прекратяването на незаконното строителство по Черноморието.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви