Археолозите от РИМ – Бургас, проучващи българския средновековен град Русокастро, откриха съвсем нова находка – сребърен грош на сръбския крал Стефан Урош II Милутин. Той управлява Сърбия от 1282 до 1321 г.

На монетата са изобразени от лицевата страна Иисус Христос, а на обратната – кралят заедно със св. Стефан.

Монетата е копие на венецианските грошове-матапани, които са най-стабилната валута на Балканите в края на 13 – началото на 14 в. поради тежестта си и високата проба сребро.

При тях обаче са представени дожът, от чието име е отсечена монетата, и св. Марко – покровителят на Венеция.

Крал Стефан Урош II Милутин е владетелят, който успява да разшири териториално Сърбия за сметка на българските земи в Браничево на северозапад и Македония на югозапад.

При неговото управление кралство Сърбия се уголемява неимоверно, за сметка освен на български, но и на византийски земи на север от Солун.

Канонизиран е за светец, а мощите му се съхраняват в църквата „св. Неделя“ в София.

Крал Стефан Урош II Милутин се е женил цели пет пъти, като една от съпругите му е българската принцеса Ана Тертер, дъщеря на българския цар Георги I Тертер. Една от дъщерите му – Ана-Неда, е първата съпруга на българския цар Михаил III Шишман Асен.

За археолозите монетата е важна, понеже такава находка за пръв път се открива в средновековния град Русокастро. Тя разширява картината на известното досега монетно обращение в града.

Разкопките на средновековния български град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви