Нарушеният и неспокоен сън е досаден проблем за много хора, особено в горещите летни нощи. Но колко горещо е твърде горещо?

Изследване, проведено сред 50 доброволци на възраст над 60 години, живеещи в Бостън, установи, че оптималният диапазон на температурата, трябва да е между 20°C и 25°C, за да може възрастните хора да спят спокойно.

Когато температурата се повиши от 25°C до 30°C, ефективността на съня на участниците в проучването спада с цели 10%, посочват учените.

Предишни проучвания показват, че 10-процентно понижение на ефективността на съня е достатъчно, за да влоши работата на мозъка, да увеличи стреса, тревожността и умората и да повлияе на контрола на нивото на кръвната захар в организма на следващия ден.

Вследствие на глобалното затопляне нощите стават все по-горещи, посочва изданието Science Alert.

„Резултатите от проучването подкрепят мерките за подобряване на топлинния комфорт в жилищата, особено в домовете за възрастни хора и обществените жилища. Други изследвания намират решения извън климатизацията, като например отразяващи бои и други строителни материали“, коментират експерти.

„Докато се занимаваме с по-широките последици от изменението на климата, не трябва да пренебрегваме потенциалното му въздействие върху нещо толкова фундаментално като съня“, посочва Амир Баниасади, инженер и изследовател в областта на здравеопазването.

Вече знаем, че лошият сън може да окаже трайно въздействие върху физическото и психическото ни здраве, обяснява Баниасади.

„Неспокойният сън променя начина, по който възприемаме хората и се отразява на взаимоотношенията ни“, смята специалистът.

Според експерти повишението на температурите може да доведе до намаляване на около 50 часа сън годишно. Възрастните хора са сред най-уязвимите на топлинен стрес, независимо денем или нощем.

В спалните помещения на участниците в проучването, на възраст над 65 години, са били монтирани сензори за температурата и влажността на въздуха, разяснява изданието.

През нощта хората трябвало да носят устройство, наподобяващо пръстен, което проследявало качеството на съня, температурата на кожата и сърдечния ритъм, посочват оттам.

Макар температурите между 20°C и 25°C да са най-благоприятни за спокойния сън, проучването установява „голяма разлика между хората, което означава, че всеки човек има свой собствен оптимален температурен диапазон“, казва Баниасади.

Той препоръчва да направите малки промени в помещението, в което спите, за да оптимизирате съня си. Да подобрите въздушния поток и да изберете спално бельо от естествени материи.

Участниците в това проучване живеят в различни жилища – от малки апартаменти, до еднофамилни къщи, пояснява изданието.

„Нашето изследване подчертава въздействието на климатичните промени върху качеството на съня при възрастните хора, особено при тези с по-нисък социално-икономически статус“, обяснява Баниасади.

„Хората, живеещи в социални жилища, които са слабо изолирани от горещината и студа, също се нуждаят от приспособяване на домовете си, за да се чувстват комфортно“, посочва ученият.

По думите Баниасади са необходими общосистемни политики за повишаване на строителните стандарти за новопостроени сгради, по-добра изолация на съществуващите жилища и субсидии за насърчаване на използването на слънчеви панели, за да се осигури достъп на всички до евтино електричество.

„Пред лицето на изменението на климата тези действия не са просто проактивни мерки, а необходими адаптации за нашето здраве и благосъстояние“, категоричен е Баниасади.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви