Несебър може и да не е обект на КИН
Несебър може и да не е обект на КИН

Несебър може да не бъде обект на световното културно наследствоесебър е заплашен да загуби статута си на обект на световното културно наследство, предаде NOVA. Възможно е на предстоящата сесия на международната организация в Саудитска арабия старинния град да бъде включен в списъка със застрашени обекти.

Мониторинговата мисия на ЮНЕСКО и ИКОМОС са установили значителна загуба на историческа автентичност и на културна значимост.

Какъв ще бъде статутът на Несебър ще се решава на сесията на ЮНЕСКО в Рияд, Саудитска Арабия сред няколко дни. Основни проблеми са строителството на паркинги, сгради и алеи, които покриват археологически останки, но и липсата на план и управление на старинния град.

Последната стъпка преди да изпадне от списъка на ЮНЕСКО даден обект, той се определя като рисков. За такъв най-вероятно ще бъде обявен и Старинния град на Несебър. Преди да бъде махнат от списъка за културно наследство, от организацията ще трябва водят преговори с местните власти за запазването му.

„Въпросът е да се намери баланс между съхранението и ежедневния живот на хората, и търговия, и транспорт, и строителство. Ние ще влезем в този списък, но идеята е да е оздравителен този период, който ще ни се даде. За да направим тези корекции и да запазим тази световна ценност”, коментира Ивайло Ляхович, сдружение „Старият Несебър”.

За първи път проблемът се поставя на дневен ред преди десетилетие. Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места набелязва конкретни проблеми в Несебър.

„Това са големи строителства на пристанища, на цели села върху пристанища, изградени, имаме 6-етажна сграда на морския бряг, която стърчи над църква на хиляди години и напълно я скрива. На всичко това ЮНЕСКО казва – това е безумие, няма как това нещо да го има”, обясни Кръстьо Пеев, председател на Обществен съвет Несебър.

В Министерство на културата знаят за проблема, като дават конкретни препоръки. Включително и за премахването на цял ресторант.

„Сезонът си мина, този ресторант продължи да роботи в категорично нарушение на закона”, обясни Кръстьо Пеев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви