Депутатите решават за покупка на Страйкър
Депутатите решават за покупка на Страйкър

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Продажбата на съюзника на НАТО България ще се състои от 183 превозни средства от фамилията Stryker, включително превозни средства на пехотата, командни превозни средства и превозни средства за медицинска евакуация, посочи Пентагонът.

В петък Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона е уведомила Конгреса за възможната продажба. Въпреки одобрението на Държавния департамент, уведомлението не показва, че е подписан договор или че преговорите са приключили, посочва Ройтерс.

Пентагонът посочва, че General Dynamics Corp е главният изпълнител на въоръжението.

През май т.г. по време на парламентарен контрол се разбра, че Министерството на отбраната води преговори за придобиване на бронирани бойни машини със САЩ, които са в напреднал етап и се очаква скоро да бъде сключен договор.

България опитва да купи 150 бронирани машини за Сухопътни войски от години. Организирани бяха и търгове и преговори. През март 2021 г. Министерството на отбраната изпрати писма до фирмите, че прекратява процедурата за купуване на бойни бронирани машини. Причината – „ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание“. Достигналите до финала на конкурса бяха заложили цени над пределния таван от 1,5 млрд.лв, определен от Народното събрание. С тези пари България планираше да плати 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и допълнително оборудване и обучение на личния състав.

Преди няколко месеца отново се заговори по темата, че МО разглежда и възможността за директен договор със САЩ за машини Stryker.

В същото време бяха купени последователно общо 16 изтребители F-16 за над 5 млрд.лв, както и започнаха да се строят два кораба за 1 млрд.лв.

„Страйкър“ е бойна машина на пехотата. Има я в поне 10 варианта – като транспортно средство, разузнавателна машина, машина за медицинско и военно разузнаване. Той не не е толкова мощен, колкото танк, но е далеч по-маневрен и може да се ползва в условия на сняг, блатисти и кални терени. Той има характеристики както на танк, така и на БТР.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви