Това са факти, които ни объркват представата за време
Това са факти, които ни объркват представата за време

Това са факти, наистина доста странни, но много любопитни. И, честно казано, в историята не съществуват „странни“ факти. Да, това  са факти и трябва просто да ги знаете. За разлика от редица /или повечето/ други случаи, при тези историята не се нуждае от коментар. Убедете се сами.

Вълнестите мамути са съществували, когато са строили египетските пирамиди.
Тези огромни животни са бродили по Земята до около 1560 г. пр.н.е. Останките им са открити край бреговете на Източна Русия. Най-старата от Големите пирамиди в Египет, пирамидата на Джосер, е построена между 2630 и 2611 г. пр. Хр. Това означава, макар че египтяните едва ли знаели за съществуването им, вълнестите мамути са били живи и здрави.

Nintendo е основана, когато Джак Изкормвача все още е върлувал.
За мнозина Nintendo е модерна компания за видеоигри, но първоначално тя произвеждала карти за игра, наречена ханафуда. Компанията е основана през 1889 г., когато прочутият Джак Изкормвача все още сеел хаос в Лондон. Днес самоличността на серийния убиец остава неизвестна. Но останките на жертвите са открити само няколко седмици след отварянето на вратите на Nintendo.

Само 66 години са трябвали, за да стигнат хора до Луната, след като братя Райт са извършили първия полет.
Орвил и Уилбър Райт са двама американски братя, които имат заслугата за проектирането, построяването и пускането на първия в света успешен самолет с двигател. Първият им успешен полет е с Wright Flyer на 17 декември 1903 г.

След това, през юли 1969 г., само 66 години по-късно, „Аполо 11“ става първият космически полет, при който хора кацат на Луната.

Жените в Швейцария получават право да гласуват, когато САЩ са карали бъги на Луната
Независимо от това, че Швейцария се смята за една от най-прогресивните нации в света, жените получават право да гласуват през 1971 г., цели 65 години след като Финландия става първата европейска държава, която го прави. По това време Съединените щати вече са кацнали на Луната, а през 1971 г. успешно карат количка по повърхността.

Затворници пристигат в Аушвиц дни след основаването на McDonald’s
Ресторант McDonald’s е основан от Ричард и Морис Макдоналд на 15 май 1940 г. в Сан Бернадино, Калифорния. Макар да започва като обикновен щанд за хамбургери, компанията в крайна сметка се разраства и се превръща в един от най-големите франчайзи в света. Пет дни след откриването на бизнеса им първите затворници пристигат в концентрационния лагер Аушвиц.

Османската империя все още е съществувала, когато за предпоследен път „Чикаго Къбс“ печели Световните серии.
Османската империя е основана в края на XIII в. и е държава и халифат, които контролират голяма част от Югоизточна Европа, Западна Азия и Северна Африка между XIV и началото на XX в. Преди „Чикаго Къбс“ да спечелят Световните серии през 2016 г.,

те не са печелили от 1908 г., когато Османската империя все още е съществувала.

Стегазавърът е древен в сравнение с тиранозавър рекс
Въпреки че и двамата са динозаври, стегазавърът е с милиони години по-древен от тиранозавъра рекс. Стегозавърът е бродил по Земята през късния юрски период, който е бил преди около 156 и 144 милиона години. Тиранозавърът рекс е живял през периода Креда, преди около 67 до 65 милиона години.

Клеопатра е родена по-близо до телевизионния сериал „Приятели“, отколкото до Големите пирамиди в Гиза
Клеопатра е родена през 69 г. пр.н.е. и е последният действащ владетел на Птолемейското царство в Египет. След като е победена от Октавиан в битката при Акциум през 31 г. пр.н.е., Клеопатра и нейният любовник се самоубиват през 30 г. пр.н.е., което е преди малко повече от 2000 години. Пирамидите в Гиза са завършени през 2560 г. пр.н.е., което ги прави по-стари от Клеопатра с повече от 2500 години.

Бруклинският мост се е строял по време на битката при Литъл Бигхорн
Битката при Литъл Бигхорн, известна още като „Последната битка на Къстър“, се провежда през 1876 г. и се води между индианските сили, включващи племената северни шайени, лакота и арапахо, срещу армията на САЩ.

През същата година се строи Бруклинският мост – първият в света висящ мост със стоманени въжета.

Принцеса Даяна и Майка Тереза умират в рамките на няколко дни
И двете емблематични исторически фигури умират само с няколко дни разлика през 1997 г. Принцеса Даяна загива трагично в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август, а Майка Тереза умира в Индия на 5 септември след години на влошено здраве. Майка Тереза е погребана от индийското правителство, а погребението на принцеса Даяна е наблюдавано от около 2,5 милиарда души по целия свят.

Костенурка, починала през 2006 г., е била изучавана от Чарлз Дарвин
По време на изследователската си експедиция на Галапагоските острови през 1836 г. Чарлз Дарвин намира костенурката Хариет. След това тя е транспортирана до Англия и накрая е пренесена в Австралия. Някои обаче се съмняват в тази история, твърдейки, че Дарвин никога не е посещавал Галапагоските острови. Хариет умира през 2006 г. на 175-годишна възраст в зоологическата градина на Стив Ъруин.

Мерилин Монро и кралица Елизабет са родени в една и съща година
Въпреки че повечето хора си представят Мерилин Монро като млада жена, а Елизабет като възрастна кралица, актрисата и монархът са родени през 1926 г. На 30-годишна възраст двете дами всъщност се срещат на премиерата на филма „Битката при река Плейт“ на лондонския площад „Лестър“. Монро е придружавала съпруга си Артър Милър и дори е имала възможност да стисне ръката на кралицата.

Пабло Пикасо умира в същата година, в която Pink Floyd издават Dark Side Of The Moon
Пабло Пикасо е съосновател на кубисткото движение, както и на редица други стилове в изкуството, и е смятан за един от най-влиятелните художници на XX век. Роден през 1881 г.,

той живее дълъг и изпълнен с много събития живот до смъртта си през 1973 г. През същата година психеделичната рок група Pink Floyd издава Dark Side of the Moon – един от най-успешните и революционни записи в историята на рока.

Джордж Вашингтон никога не е знаел, че съществуват динозаври
Джордж Вашингтон, често наричан от гражданите на страната „бащата на Съединените щати“, както всички останали по онова време нямал представа, че динозаврите са съществували. Те са научно признати едва през 1824 г., когато британският естествоизпитател Уилям Бъкленд написва първото пълно описание на вкаменен динозавър, който той нарича мегалозавър.

Оксфордският университет е съществувал стотици години преди империята на ацтеките
Империята на ацтеките се състои от три града държави, които управляват в долината на Мексико и около нея от 1428 г. до 1512 г., когато испанските конкистадори ги унищожават. Няколко източника твърдят, че има данни за преподаване в Оксфордския университет още от 1096 г., което го прави най-старият англоезичен и вторият най-стар университет с непрекъсната дейност.

Ане Франк и Мартин Лутър Кинг-младши са родени в една и съща година
Ане Франк е една от най-обсъжданите фигури на Холокоста, благодарение на посмъртно публикувания си „Дневник на едно младо момиче“. Мартин Лутър Кинг-младши вероятно е една от най-големите икони на Движението за граждански права през 60-те години на ХХ век. И все пак, въпреки че представляват различни части от световната история, и двамата са родени през една и съща 1929 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви