Областен управител
Новата учебна година

Есенната ваканция за учениците се изтегля няколко дни по-рано. Тя няма да е между 1 и 5 ноември 2023 г., както планираше първоначално министерството на образованието, а между 28 октомври и 1 ноември. Това предвижда заповед на просветния министър за графика за учебното време за учебната 2023/24 година.

Дните за ваканцията остават 5 на брой и включват по традиция събота и неделя. Смяната се обосновава с насрочените избори за местна власт, които ще са на 29 октомври.

След приключване на общественото обсъждане датите за другите ваканции остават, както бяха предложени от МОН през юли. Коледната ваканция ще бъде от 23 декември до 2 януари (с един ден повече от 2022.23 г.), междусрочната – от 3 до 5 февруари (с два дни по-малко от т.г.), пролетната – от 30 март до 7 април за учениците от 1 до 11 клас (т.е. 9 вместо 10 дни) и от 5 до 7 април – за учениците от 12 клас.

ИЗПИТИ

Промяна ще има и в датите за изпитите, по-конкретно в тези за 7 клас. Изпитът по български език и литература от националното външно оценяване в края на 7 клас през новата учебна година ще е на 19 юни, а по математика на 21 юни (първоначалните идеи бяха тези изпити да са съответно на 17 и 19 юни). Изпитите са изтеглени със седмица по-късно в сравнение с предходни години, за да имат седмокласниците повече време за подготовка.

Десетокласниците ще положат изпитите си на дати, различни от тези за седмокласниците – по български език и литература на 10 юни, а по математика – на 12 юни, като дните ще са учебни. Националното външно оценяване в края на 4 клас ще е на 27 май (български език и литература) и 28 май (математика).

Матурата по български език и литература за 12-класниците ще бъде на 17 май, а втората задължителна матура и изпитът по професионална квалификация – на 20 май. Тези дни, както и датите на изпитите от националното външно оценяване за седмокласниците по български език и литература и по математика, т.е. 17 май, 20 май, 19 юни и 21 юни, ще са неучебни.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви