Несебър

Автентичността на Старинния град Несебър е в опасност и статутът му на световно културно наследство ще бъде обсъден на сесията на ЮНЕСКО в Рияд, Саудитска Арабия, която предстои между 10 и 25 септември. Предложението е българският град да бъде включен в списъка на застрашените обекти, които се нуждаят от спешна намеса за опазване.

Това беше потвърдено от отговори на министерство на културата на въпроси на „Дневник“, а преди няколко дни кметът Николай Димитров обяви, че Несебър запазва статута си на световна ценност и представи поставянето му в списъка на ЮНЕСКО с обектите в опасност като възможност. Това щяло да го съхрани и да подпомогне достъпа му до средства.

През януари мониторингова мисия на ЮНЕСКО и ИКОМОС (международен съвет за паметниците на културата и забележителните места) е установила в Несебър „значителна загуба на историческа автентичност и на културна значимост“. Сред основните доводи е и липсата на приет План за опазване и управление на старинния град. Комисията е направила и препоръки, а министърът на културата Кръстю Кръстев е обещал на срещи с ЮНЕСКО по тях да се работи.

Препоръките са за радикално лечение на проблема

Мониторинговата мисия е препоръчала на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО да поиска от България да наложи следните мерки:

Мораториум върху новото строителство в Стария Несебър до одобряването на Плана за опазване и управление (такава препоръка ЮНЕСКО прави още през 2013 г.), както и да се ограничи строителството на полуострова само до спешни случаи по укрепване на сгради;

Дългосрочен план с конкретни срокове за премахване на всички незаконни или законни, но неподходящи постройки и промени върху сгради в Стария Несебър.

„В Стария Несебър са констатирани надстроявания с един или два етажа, уж покрити с дървена обшивка, а са се получили като пагоди.

Целият северен бряг беше укрепен с бетонна плоча, която покри археологическите останки под вода. Там се изгради и паркинг в нарушение на всякакви предохранителни мерки.

По целия склон, който трябваше да е в зеленина – една от характеристиките на Стария Несебър, се появиха заведения и пет-шестетажни къщи в археологическите останки в северната част на църквата „Богородица Умиление“ (Елеуса). Там си разпределиха земята и построиха сгради“, изреди част от констатациите на мониторинговия доклад арх. Семова-Колева.

Новите мерки на българската страна ще бъдат добавени в доклада пред сесията на ЮНЕСКО в Рияд.

Част от тях са включване на подводната зона около полуострова в границите на „Старинен град Несебър“, както и поръчано изработване на План за опазването и управлението му от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН).

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви