Дядото на убитото дете

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Стефан Д. Делото бе гледано по искане на държавното обвинение за вземането на тази най-тежка мярка спрямо обвиняемия. Защитата застъпи становище, че в случая не са налице данни за умишлено убийство, а счита, че се касае за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда, като пледира пред съда за вземане на мярка „Домашен арест“.  Обвиняемият заявяви, че съжалява, че не е искал да убие водача на товарния автомобил, а само да го нарани.

Стефан Д. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 28.08.2023 г., в с. Прилеп, община Сунгурларе, чрез нанасяне на удар с нож в областта на левия прасец, умишлено умъртвил Р. Т.  (престъпление по чл. 115 от НК). За престъплението, за което е привлечен като обвиняем Стефан Д., се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от десет до двадесет години.

Окръжен съд – Бургас счете, че при първоначалния преглед на събраните на този ранен етап от разследването доказателства може да се направи положителен извод за съществуване на обосновано подозрение за връзка на Стефан Д. с извършеното престъпление, за което е обвинен. Доказателствените източници сочат, че на 28.08.2023 г., около 15:23 часа, на улица пред дом в с. Прилеп, е възникнало пътнотранспортно произшествие между управляваното от Р. Т. моторно превозно средство – товарен автомобил марка „Скания“  и пешеходеца Д. Х., при което е настъпила смъртта на пешеходеца – малолетното лице Д. Х. Непосредствено след това, дядото на починалото дете – обвиняемият Стефан Д. първоначално нанесъл удари с юмрук на водача Р. Т., след това отишъл до автомобила си, от където взел нож, върнал се до кабината на товарния автомобил и нанесъл удар с ножа на Р. Т., на когото по това време други две лица нанасяли удари с юмруци в кабината на товарния автомобил. Заключението към съдебномедицинска експертиза сочи, че непосредствената причина за смъртта на Р. Т. е съвкупността от остро настъпилата кръвозагуба, в резултат на прерязаните артериални съдове, както и най-вероятно развилото се мозъчно сътресение.

Във връзка с възраженията на защитата, че деянието на обвиняемия следва да се квалифицира по чл. 124 от НК – причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда,  съдът счете за нужно да припомни, че предявеното към момента на Стефан Д. обвинение е предназначено да определи най-общ първоначален, „работен“ предмет на доказване по делото, като то може да бъде изменяно в зависимост от доказателствата, които се събират и проверяват в хода на разследването. Същевременно въпросите, свързани с точната правна квалификация на деянието, вината на лицето и неговата наказателна отговорност се обсъждат от съда на различен етап от развитието на наказателния процес, а именно при постановяване на присъдата.

Окръжен съд – Бургас прие, че в случая е налице реална опасност както от укриване, така и от извършване на престъпление от страна на обвиняемия, в случай, че същият е с по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража“. Така предвиденото за престъплението по чл. 115 от НК наказание „Лишаване от свобода“, според съда, е сериозен стимул да мотивира Стефан Д. да се опита да се укрие преди края на наказателното производство срещу него. За съда в подкрепа на извода за наличие на реална опасност от извършване на престъпление са данните от справката за съдимост на обвиняемия, сочещи за негови предходни противоправни прояви, които характеризират негативно личността му и обосновават съществуване на реална опасност от бъдещо негово противоправно поведение.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви