Съдебна палата-Бургас
Съдебна палата-Бургас

Бургаският апелативен съд  отмени определение на Окръжен съд – Бургас и измени взета по отношение на Пламен Р. мярка за неотклонение „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Първоначално Пламен Р. е привлечен под наказателна отговорност за престъпление по чл. чл. 115, вр. чл. 18, ал.1 от НК. В хода на разследването му е предявено ново обвинение по чл.115 от НК. С постановление от 28.06.2023 г. на разследващия орган Пламен Р. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.116, ал.1, т.9 вр. чл.115 от НК – за това, че на 27.11.2022 г. в гр. Бургас, на ул. „Стефан Стамболов“ № 47, чрез нанасяне на прободно-прорезна рана с нож в областта на гърдите, умишлено умъртвил Иван А., чиято смърт настъпила на 08.12.2022 г. в гр. Бургас, като деянието е било извършено предумишлено.

Въззивният състав се солидаризира със заключението първата инстанция, че съществува обосновано подозрение Пламен Р. да е съпричастен към противоправното деяние, за което е привлечен като обвиняем. Двете съдилища отчитат, че към настоящия момент не е налична опасността от извършване на престъпление.

По отношение опасността от укриване втората инстанция намира, че е с намалял интензитет, предвид продължителността на разследването – над 9 месеца и липсата на други данни за актуална опасност.

В мотивите си апелативният състав се позовава на ЕСПЧ, който по делото „Илийков срещу България“ посочва, че е важно  сериозността на обвинението да не може да служи за оправдаване на дълги периоди на задържане под стража, като в тези случаи ще е налице нарушение на чл. 5, т. 3 от ЕКПЧ.

Въззивният състав приема, че наличната опасност от укриване може да бъде успешно обезпечена със следващата по тежест мярка за неотклонение – “домашен арест“ със средства за електронно наблюдение.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви