Луна
Синя суперлуна

Най-голямото и най-ярко пълнолуние за 2023 г. ще изгрее на 30 август и странното му име заслужава обяснение. Наричана „синя суперлуна“, тя е резултат от три лунни явления, случващи се едновременно.

Името на „синята“ суперлуна няма нищо общо с цвета на луната. Всъщност тя ще бъде оранжева. Синята суперлуна получава първата част от името си по друга причина: това е второто пълнолуние през август.

Има два вида синя луна. Августовската синя суперлуна попада в първата категория: две пълни луни в един и същи месец. Това понякога е неизбежно; пълнолуние изгряване на всеки 29,5 дни. Като се има предвид, че есетровата луна настъпи на 1 август 2023 г., пълнолунието на 30 август ще бъде синя луна. Сини луни от този тип, наречени „календарни сини луни“, се появяват приблизително на всеки две или три години, след като се случи на 31 май 2026 г. според часа и датата.

Вторият тип синя луна, наречена „сезонна синя луна“, описва третото пълно луние от четири по време на един астрономически сезон. Това се случва, когато една календарна година има 13 пълни луни вместо обичайните 12. (Една лунна година или 12 обиколки на Земята от Луната продължават 354 дни, докато слънчевата година на Земята е 365 дни.) Следващата сезонна синя луна, която също се случва на всеки две или три години, ще се случи на 19 август 2024 г. според часа и датата.

И така, откъде идва втората част от името? Суперлуната възниква, когато пълната луна е близо до най-близката си точка до Земята в нейната орбита. Орбитата на Луната по посока на Земята е елипсовидна, така че всеки месец достига най-близката точка (перигей) и най-отдалечената точка (апогей). Луни, които попадат в рамките на 90% от перигея през дадения месец, се квалифицират като суперлуни, обяснява Фред Еспенак (Fred Espenak), астрономът и изчислил преди затъмнението за НАСА.

Второто пълнолуние през август е третото и най-близко от четирите суперлуни през 2023 г. На 357 344 километра от Земята това ще бъде най-голямата и най-ярка супер луна за 2023 г., въпреки че ще бъде само 33 километра близо до пълнолунието на 1 август, когато Луната е била на 357 311 км разстояние.

Следващото пълнолуние ще бъде Жътварската луна на 29 септември. Освен това, че е едно от най-известните пълнолуния за годината, това е и последната суперлуна за 2023 г.

Изберете точния час на изгрева на луната за вашето местоположение и се подгответе за зрелищната гледка на синята суперлуна на източния хоризонт през седмица.

Източник:  Рядката „синя суперлуна“ — най-голямата и най-ярка пълна луна за годината — изгрява на 30 авг ., Джейми Картър

Какво трябва и какво не трябва да правите на 31 август 2023?

31 август, вечерта на пълнолунието, предоставя уникална възможност за различни ритуали и практики, които могат да ви помогнат да внесете положителни промени в живота си и да се свържете с по-високи енергии.

На този ден можете:

Да медитирате

Медитирайте, като се фокусирате върху намерението си и визуализирате постигането на вашите желания. Луната може да служи като мощен източник на вдъхновение.

Да създавате талисмани

Правенето на амулети или талисмани със символи или материали, които отговарят на вашите намерения, може да бъде ефективен начин за постигане на желаните промени.

Да провеждайте ритуали за освобождаване

Символичното изгаряне на писмо с това, което искате да пуснете, може да ви помогне да се освободите от стари задължения и емоции.

Да сбъдвате желания

Напишете списък с вашите желания и цели, които бихте искали да постигнете. В този момент те могат да получат допълнителна енергия и подкрепа.

Какво не трябва да правите:

Да мислите негативно

Избягвайте да се потапяте в негативни мисли и емоции. Пълнолунието може да засили емоциите, така че се опитайте да запазите ума си трезв.

Да спорите и да влизате в конфликти

Избягвайте да започвате спорове или конфликти в този момент. Енергията на пълнолунието може да направи нещата по-напрегнати.

Да взимате рисковани решения

Не вземайте важни решения прибързано под влияние на емоции. Дайте си време за размисъл и оценка на ситуацията.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви