Дреболии, които влияят за оценката ни
Дреболии, които влияят за оценката ни

Разбира се, всички знаем, че не можем да опознаем и да съдим за някого само от един поглед. Въпреки това срещу силата на първото впечатление обикновено сме безпомощни. Това, което възприемаме от отсрещния в първите няколко бегли секунди, слага отпечатък върху представата ни за него. Както и върху по-нататъшното ни поведение спрямо него. При това до голяма степен въз основа тъкмо на това предварително впечатление. Но какво точно възприемаме при първа среща и как ни влияе то? Нека споменем, че става дума за второстепенни неща. Ето кои дреболии влияят за първото впечатление от даден човек.

1. Облеклото
Начинът на обличане, например елегантния или спортно-небрежния стил предпочитате, е решаващ за това дали другите ще ви приемат за амбициозен и успял, или за лекомислен и достъпен човек. Според Сайколъджи Тудей цветовете също играят голяма роля: така например убитите и тъмни тонове обикновено се свързват с креативност и чувствителност, докато светлите и ярки цветове издават екстровертност и жизнерадост.

2. Погледът
Гледате ли събеседника си в очите? Шари ли погледът ви неспокойно от една точка на друга? Или очите ви са сведени и насочени към обувките? Каквото и да се крие зад това, отсрещният ще го приеме като знак дали сте самоуверен и учтив, разсеян и недружелюбен или неуверен и затворен човек.

И други важни дреболии

3. Ръкостискането
Който стиска леко ръката ви, минава за надежден и симпатичен, а който едва ли не я премазва – за доминантен и властолюбив. А който просто я поема вяло и отпуснато, създава впечатление за безволев или мързелив. Дали при ръкостискане ръката ви е студена, топла или потна, по принцип играе по-маловажна роля като ваша „визитна картичка“.

4. Гласът
Двата въпроса, които почти всички си задават несъзнателно при запознанство, са: компетентен ли е този човек? Добронамерен ли е? Най-вече при първия въпрос гласът играе решаваща роля. Дълбоките спокойни гласове асоциираме по-скоро с компетентност и надеждност, а високите остри гласове – с неувереност, незнание и неблагонадеждност. Все пак е напълно възможно човек с писклив глас да ни изненада положително.

5. Позата и стойката
Глава, сгушена в раменете, пръсти, които си играят с нещо, кръстосани крака – едва ли може да направите по-лошо първо впечатление. Ако, напротив, раменете ви са изправени, а ръцете спокойни, ще изглеждате щастливи, самоуверени и симпатични в очите на другите.

6. Усмивката
Който се усмихва, почти винаги спечелва отсрещния на своя страна. Според изследванията усмивката при запознанство е причина другият да ни запомни и да се почувства мъничко свързан с нас. Разбира се, за целта е необходимо усмивката да бъде естествена и от сърце – изкуствената фалшива усмивка отблъсква и предизвиква недоверие.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви