Тръмп ще е на съд ден преди първичните избори
Тръмп ще е на съд ден преди първичните избори

Федералният съдия, председателстващ делото на специалния прокурор Джак Смит срещу бившия президент Доналд Тръмп за намеса в американските президентски избори през 2020-а, определи 4-ти март догодина за начална дата на процеса. Това решение може да окаже решаващо влияние върху надпреварата за Белия Дом.

Избраната дата за старт на първия процес с криминални обвинения срещу Тръмп съвпада с най-горещата точка от календара за президентската кампания на Републиканската партия, защото е само ден, преди така наречения „Супер вторник“.

„Супер вторникът“, който догодина се пада на 5-и март, е денят на първичните президентски избори в Съединените щати, когато в най-голям брой щати се провежда първичен вот и събрания. Приблизително една трета от всички делегати, участващи в конвенциите за номиниране на кандидатите за президентската надпревара могат да бъдат спечелени в „Супер вторника“, който се приема като ясен индикатор за най-вероятния кандидат на всяка политическа партия.

Решението на съдия Таня Чъткан е далече от поисканите дати за старт на процеса, и от обвинението, и от защитата на Тръмп,

като прокуратурата искаше той да започне още през януари, а адвокатите на Тръмп искаха началото му да е след провеждането на президентските избори.

„Тези предложения очевидно са много далеч едно от друго“, каза съдия Чъткан, като допълни, че „Нито едно от тях не е приемливо.“ Съдията каза още, че Тръмп ще трябва да даде приоритет на процеса и че тя няма да промени графика му въз основа на професионалните задължения, който и да е обвиняем. Това означава, че най-вероятно Тръмп ще трябва да съвместява предизборната си кампания с участие в съдебните заседания.

Адвокатът на Тръмп Джон Лауро каза, че започването на съдебен процес през следващата година би нарушило правата на бившия президент, отбелязвайки милионите страници с разкрития, които прокурорите са предали.

„Това е искане за показен процес, а не за бърз процес“, каза още защитникът.

Междувременно Доналд Тръмп заяви, че планира да обжалва решението на „мразещия Тръмп“ съдия да насрочи процеса срещу него по делото за намеса във федерални избори за март 2024 г.

„Побърканият Джак Смит и неговият екип от бандити, които бяха хванати да отиват в Белия дом точно преди обвинението срещу 45-ия президент на Съединените щати, работят по този „Лов на вещици“ почти 3 години, но реши да го направи по средата на кампанията срещу него на политическия опонент на Джо Байдън. Намеса в изборите! Днес предубеден, мразещ Тръмп съдия ми даде само два месеца удължаване, точно каквото корумпираното ни правителство искаше, СУПЕР ВТОРНИК. Ще ОБЖАЛВАМ!“, написа Тръмп в социалната си медия Truth Social.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви