Путин няма да е на погребението на Пригожин
Путин няма да е на погребението на Пригожин

Руският президент Владимир Путин не планира да присъства на погребението на лидера на наемническата групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Ройтерс.

„Присъствието на президента не се предвижда“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Думите му бяха в отговор на въпрос дали Путин ще отиде на погребението на създателя на военна компания „Вагнер“. Говорителят на Кремъл допълни, че не разполага с конкретна информация за погребението, а организацията му зависи от семейството.

Засилена е охраната на гробището в Санкт Петербург. Това става на фона на множеството спекулации около погребението на загиналия в самолетна катастрофа Евгений Пригожин, предава Ройтерс.

Служители на реда проверяват влизащите в гробищния парк хора с униформи, знаци на частната армия „Вагнер“ и червени карамфили. Липсва официална информация кога ще бъде погребението на ръководителя на частната армия.

Пригожин загина, когато бизнес самолетът му се разби миналата седмица, два месеца след като той и наемниците му от „Вагнер“ организираха бунт срещу руското военно ръководство. В края на юни силите на частната военна компания поеха контрола над Ростов и напреднаха към Москва, но след това спряха и да се оттеглиха на 200 км от столицата.

Кремъл отхвърли като „абсолютна лъжа“ предположението на някои западни политици и коментатори, че Путин е наредил Пригожин да бъде убит за отмъщение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви