Живко Иванов

В навечерието на 70-годишния си юбилей художникът Живко Иванов ще подари на своите почитатели изложба в бургаската галерия „Петко Задгорски“.

Авторът ще покаже нови живописни платна, повечето нарисувани през тази година. Публиката ще може да види и картини на Живко Иванов, които са награждавани от национални конкурси за живопис и акварел.

Традиционно Живко Иванов рисува до последно, като често в последния момент носи още мокри платна от ателието.

В юбилейния каталог на изложбата поетът Недялко Йорданов е написал: „Живко Иванов – един безкрайно талантлив и страхотно упорит художник, един художник в чист вид – такъв какъвто знаем от френските импресионисти в края на 19 и началото на 20 век – художници, които цял живот са си изкарвали прехраната единствено и само с четката и платното“.

Изложбата ще бъде открита на 1 септември (петък) от 18 ч.

Вход свободен

Живко Иванов е роден в Бургас, България на 2 септември 1953 г. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1979 г. Художествената академия в столицата.

Самостоятелните изложби на художника са вече над 70 в България и чужбина. Негови картини са собственост на Националната художествена галерия в София, областни галерии в цялата страна и в частни колекции по цял свят.

През 2014 г. Живко Иванов беше първият български артист, който представи страната на 62-то издание на летния културен фестивал в Любляна, Словения.

Носител на наградата на Община Бургас „Художник на годината“, 2009 г.

Носител на наградата на Община Бургас в конкурса „Акварел“ в памет на Ненко Токмакчиев, 2020 г.

Носител на голямата награда на Националната изложба „Приятели на морето“, 2020 г.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви