Страховете на идвестните личности
Страховете на идвестните личности

Има много неща, от които човек да се страхува. И, колкото и да не ни се ще, страховете не подминават никого. Някои страхове, естествено, са по-разпространени от други. Неотдавнашно проучване сред възрастните американци показва, че почти всеки трети се страхува от змии. А височините, паяците и говоренето пред хора не са много по-назад. И дори едни от най-известните личности в историята са имали своите фобии.

Ето само няколко примера.

Ираклий – Вода
По време на управлението на византийския император Ираклий (610-641 г.) се разпространява слух, че има страх от вода. Историята разказва, че той не искал да влезе след битка в Константинопол, докато не се подредят няколко лодки в понтонен мост, който да му позволи да премине през Босфора. Но неотдавнашно академично изследване на Надин Виерман анализира отново пасажа, в който се появява историята. Тя твърди, че действията на Ираклий може да не се дължат непременно на страх от водата. Вместо това текстът може да е замислен като сатира, за да илюстрира слабостта на неговите действия.

Чингис хан – Кучета
Монголският владетел Чингис хан има една от най-неприятните репутации на тиранин в историята. Както е описано от списание Time, „световният завоевател преминал през Азия със силата на апокалипсис и пуснал в действие сили, по-могъщи от меча“. И още, че самият „терор“ бил неговото „най-голямо оръжие“.

Но той си имал страховете – включително от кучета,

според биографичната книга „Чингис хан: Живот, смърт и възкресение“.

Авторът Джон Ман пише, че тази подробност се появява в книгата „Тайната история на монголите“ от XIII век. Когато бащата на бъдещия военачалник го оставя на семейството, в което се надява Чингис да се ожени, той ги моли да се уверят, че кучетата им са вързани, защото синът му се страхува от тях. Макар че „западняците може да повдигнат вежди“ на тази история, Ман пише: „Монголските кучета винаги са били известни като много диви.“

Наполеон – Отворени врати
Наполеон Бонапарт е пък друг владетел, който си създава имидж на безстрашен военен лидер. Но в личния живот той страда от свои собствени тревоги. Включително, както се предполага, от страх от отворени врати. Според изложбата на Националната галерия Виктория „Наполеон: От революция към империя“, хората, които идвали да се срещнат с него, трябвало да влизат и излизат от стаята през много тесен процеп. И бързо да го затварят зад себе си, за да не се отвори вратата прекалено широко.

Ханс Кристиан Андерсен – Да бъде погребан жив
Авторът на „Малката русалка“ явно се е страхувал както от огън, така и от кучета. И е отказвал да яде свинско месо от страх да не се зарази с определен паразит. Също така е

страдал от тафефобия, тоест страх да не бъде погребан жив.

Когато пътувал, Андерсен спял с бележка до леглото си, на която пишело: „Аз само изглеждам мъртъв„. А към края на живота си той помолил гледачите си да отворят вените му, преди да го заровят в земята, за да се уверят, че наистина е мъртъв.

Сара Бернар – Изоставяне
Сара Бернар е една от първите актриси, които се превръщат в това, което днес наричаме знаменитост. Тя работи усилено, за да изгради своя имидж, и по време на кариерата си успява да натрупа много предани фенове. Но под външното си обаяние тя е имала една несигурност: дълбок страх да не бъде изоставена – травма от детството ѝ, когато се е чувствала изоставена от своето семейство. Биографът Робърт Готлиб пише в книгата „Сара: Животът на Сара Бернар“, че бъдещата актриса е била дадена на медицинска сестра във Франция и е била „по същество приемно дете“, чието семейство рядко я е виждало.

Франклин Делано Рузвелт – Числото 13
В речта си при встъпването в длъжност през 1933 г. новоизбраният президент на САЩ Франклин Рузвелт прави известното изказване, че „единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх“. Въпреки това той се е страхувал от огъня и от числото 13 дотолкова, че понякога е отказвал да пътува на петък 13-ти: „Той мразеше петък 13-ти, никога не започваше важно пътуване в петък, ако можеше, и не обичаше да сяда с 13 човека на маса“, пише един от биографите му.

Салвадор Дали – Насекоми
Изкуството на Салвадор Дали изследва широк спектър от странни образи, някои от които са повлияни от собствените му страхове – включително от насекоми.

Страхът дори го кара сам да се опита да премахне от тялото нещо, което смята за кърлеж, с помощта на бръснарско ножче.

„В безумието си режех, режех и режех, заслепен от кръвта, която се стичаше по мен“, пише той в автобиографията си. „Кърлежът най-накрая се изкара и полузаслепен паднах на пода в собствената си кръв.“ (всъщност е било бенка.) Едно от насекомите, които художникът особено не е обичал, били скакалците – които понякога се появяват в творбите му.

Катрин Хепбърн – Аудитория
Колкото и изненадващо да звучи, Катрин Хепбърн – която има четири Оскара за най-добра актриса – се страхувала да играе пред публика. Този страх ѝ влияел до такава степен, че понякога е повръщала зад кулисите. Нейният племенник също казва в едно интервю, че след представления тя е търсила успокоение доста бурно: „Тя ме хващаше за раменете и повтаряше: „Бях ли добра? Бях ли добра?“

Арета Франклин – Летене
Изпълнителката на „Respect“ Арета Франклин заявява в интервю през 2014 г., че е развила страх от летене преди 30 години. „Той се появи просто за една нощ“, казва тя. „Записах се на курс за хора, които ги е страх да летят, но пропуснах две седмици от него и моите съученици си продължиха и го завършиха, а аз – не.“ Страхът се отразява на способността ѝ да пътува до някои страни, в които би искала да изнесе представления, включително Обединеното кралство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви