Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в понеделник 28.08.2023г.

Температурата ще бъде между 19 и 28 градуса. Ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от югоизток със скорост 4 м /сек.

Късметче на деня

„Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.“ Паулу Коелю

Празник

Ден на 13-те поименни безсмъртни българи 

По тези данни, през 1943 г. умира Цар Борис Трети.

На 28 август 1993 г., по повод 50 години от края му, за първи път е прокламирана от Ваклуш Толев идеята за изграждане на Дом – светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на безсмъртните българи. За първи път Денят е регистриран през 1998 г.

Листата на 13-те безсмъртни българи е утвърдена, съгласно Решение на Общински съвет на гр. Велики Преслав, от 28 януари 2003 г.

Това са:

Цар Борис Трети – Обединител,

Хан Аспарух,

Княз Борис – Покръстител,

Цар Симеон – Просветител,

Св. Климент Охридски – Азбучник,

Св. Йоан Рилски – Покровител,

Св. Патриарх Евтимий – Мистик и Войн,

Отец Паисий – Будител,

Васил Левски – Икона на българската свобода,

Баба Тонка – Майка на безстрашието,

Княз Александър Батенберг – Съединител,

Пенчо Славейков – Прозрението на българския гений,

Ванче Михайлов – Войн на оскърбените българи.

 Хороскоп

ОВЕН

Необичайна находчивост и еластичност трябва да се проявят днес, ако се наложи да влезете в стълкновение със своите недоброжелатели. Първата половина на деня бъде много напрегната, но пък през втората явно Съдбата ще Ви демонстрира ще разполагате. Възможно е да регулирате отдавнашни конфликти от всяко естество, но условията и компромисите, които днес Ви изглеждат разумни и приемливи, скоро ще Ви разочароват. Ако през първата половина на деня решите някакви лични проблеми, имайте готовност след известно време те отново да напомните за себе си.

Телец

Колкото и тъжно да Ви е, да чуете това, Вашият любим човек, освен Вас, има и още много други интереси и увлечения. Днес ще Ви се наложи, за пореден или за първи път да се убедите . Не си струва да ревнувате, защото е безполезно.Ще бъдете напълно удовлетворени и няма да се налага да се сравнявате, ако се научите да се вписвате в живота му хармонично.

Близнаци

Вместо това да се занимавате със самобичуване по вид на това, което сте казали, направили, не казали или не сте направили, прочетете сами продуктивен разговор по тази тема. Сега Вашата наблюдателност е обострена. Диагностицирали сте ситуацията: дошло е време за словесни действия. За щастие, Вие сте спокойни ясно да се изразявате, като при това придавате на думите фирмено обаяние.

Рак

През този ден Ви очаква радостна среща с Ваш отдавнашен поклонник, когото не сте виждали от преди хиляди години. Възможно е, ако трябва да се разчита на Вашата воля, да не бихте го видели още толкова години, но съдбата въобще не се съобразява с Вас. Затова, макар и да Ви е съвсем неприятно да видите това лице, съберете търпение и се усмихнете. В края на крайщата всичко това не е за дълго.

Лъв

Не отнемайте възможността на своите приятели и партньори да изразяват своите мисли, нито пък се опитвайте да противопоставите техните интереси на своите собствени. Ако на партньора Ви в бизнеса или на спътника (спътничката) Ви в живота неочаквано потръгне, той (тя) охотно ще подели с всички вас онова, което има, и ще разкаже всичко, което знае. Това е прекрасно време за неформални договаряния и нови контакти. Общуването в семейството ще стане по-приятно, ако с Вашата половинка ви свързва истинско приятелство и общи увлечения.

Дева

Днес Вашият личен живот ще сияе във всички цветове на дъгата и ще Ви радва със своето разнообразие. Постарайте се, да не нарушавате екологическото равновесие на своята лична ниша – нека да се запази за дълго време.

Везни

Не е задължително постоянно да полагате усилия, за да може всичко в живота Ви да се подрежда добре. Затова ако искате да задълбочите личните си отношения или да разширите деловите, не е задължително ежесекундно да работите, без нито са миг да не скръствате ръце. Днес е много важно да установите равновесие между необходимостта и по-нататък да полагате усилия , и необходимостта да почивате. Не е нужно да работите и в обедната почивка, защото няма нищо, което да не бъде отложено поне за известно време.

Скорпион

Чувствата Ви са готови да излязат на показ. Възможно е обкръжаващите Ви да си помислят, че сте много непостоянни и непредсказуеми. Обикновено сте живо въплъщение на преданността и обичате постоянството във всичко. Но сега по някаква причина не можете да се накарате да направите макар и едно нещо така, както сте го правили вчера или през всички минали месеци до сега. Не се плашете! Възможно е да е дошло време нещо да се промени, а Вселената вече е съставила план, как да Ви помогне.

Стрелец

Днес в общуването с Вашия любим човек трябва да се ръководите от това, което съвестта Ви подскаже. През този ден тя ще Ви дава съвсем точни съвети и ще бъде безпогрепен индикатор за правилността на всички Ваши решения и постъпки.

Козирог

Козирозите са готови да опитат щастието си на ново поприще, а днешният ден е много подходящ за правене на първи крачки в избраното направление. Наистина. Ще се наложи да се действа доста твърдо, а това съвсем няма да се хареса на всички. Денят може да бъде свързан с прекратяване на отдавнашни отношения, които не сте ценили кой знае колко, макар че сте извлекли от тях максимална полза. Денят е много подходящ за големи придобивки , а и финансовото Ви състояние позволява да правите покупки, без да прибягвате до помощта на приятели или кредитори. Вечерта е възможно да почувствате преумора и неразположение.

Водолей

Бъдете пределно внимателни и предпазливи във всичко, което правите. Ако изведнъж направите грешка, то непременно ще я забележат и сурово ще Ви накажат. Възможни са проблеми при оформяне на документи, попълване на бланки, както и извършване на парични и безналични плащания. За Водолеите-бизнесмени могат да възникнат трудности с държавните организации, а и проблеми от юридически характер. В личната сфера Вашите пропуски също се забелязват, но към тях ще се отнесат твърде снизходително. Ако неотдавна сте се провинили пред някой от близките си, извинете се сега – навярно ще Ви простят.

Риби

Не се страхувайте да се уедините в дома си. Възможно е това да се окаже по-интересно от механичното придвижване по привичния маршрут, или общуването с представителите на ежедневния Ви кръг на контакти, които са Ви доста омръзнали. Възможно е именно в дома си да получите неограничен достъп до нужните Ви инернет-ресурси. Ще можете също на воля да пообщувате със своите деца, да намерите загубилата се някъде книга, или да поговорите за насъщните съвместни проблеми заедно със своите роднини. Семейството Ви допълнително ще се сплоти чрез обсъждането на общите проблеми, или с гледането на някакъв интересен филм.

Какво да прочетем

Вътрешен път

Иво Христов

някой просто обичаш! Така започват красивите истории… Запознайте се с Джак. Джак Броус, който има какво да ви разкаже – своя живот. В него място са намерили не само любовта, а и болката и страданието. Подгответе се за съпреживяване на емоциите и усещания на всички полюси и на всички нива. Поемете по своя собствен вътрешен път, Джак ще ви насочи!

Това е история, в която често се говори за любовта и болката, защото те са основната движеща сила. Те са като две дълани, здраво сключени една в друга.

 Виц

– Младежо, не сте ли учили да отстъпвате на старите хора?

– Дядо, но това е моята водка!

А сега се усмихнете! Започва един прекрасен ден!