Властта в Нигер гони френския посланик
Властта в Нигер гони френския посланик

Властта в Нигер, дошла с преврат на 26 юли, е наредила на френския посланик Силвен Ите да напусне страната. Това предадоха Ройтерс и БТА, като се позоваха на външното министерство на страната.

Решението за изгонване на посланика е било взето отчасти заради неговия отказ да се срещне с нигерския външен министър. Това се казва в изявление на ведомството. В него се изтъква, че други действия от страна на френското правителство също са били в противоречие с интересите на Нигер.

Франция, чиято бивша колония е Нигер, призова да бъде върнат на власт сваленият президент Мохамед Базум.

Париж заяви, че нигерските „пучисти нямат никакви правомощия“ да експулсират френския посланик. Това стана след като военните му дадоха 48 часа да напусне Нигер, предаде Франс прес.

Париж отказа да се съгласи с искането. „Само законно избраните нигерски власти могат да дават одобрение за посланика“, заяви френското външно министерство.

Военните в Ниамей взеха въпросното решение след серия от изявления и прояви на враждебност към Франция след отстраняването на президента Мохамед Базум, отбелязва АФП.

Военните лидери обвиняват Париж, че подготвя военна интервенция в Нигер, за да върне Базум на власт. Освен това те твърдят, че Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) е организация, обслужваща интересите на бившата колониална сила Франция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви