Фестивалът в Свети Влас

25 август 2023 г. отбелязва своеобразен рекорд във фестивалния живот в България – на сцената пред кметството на курорта Свети Влас ще се състои 250-ият пореден концерт от Арт фестивали „Нестия Черноморски перли“.

Това е българският курорт, в който за последните 21 години български арт и фолклорен център „Нестия“ проведе многочасови концерти на всеки петък в летните месеци – юни, юли и август, в които участваха стотици хиляди танцьори от множество балкански, черноморски и централноевропейски държави.

За 11-а поредна седмица този петък – мястото и часът на провеждане на Международния фестивал не се променя. От 20 часа преди Кметството на Свети Влас ще участват няколкостотин изпълнители от 5 държави: България, Грузия, Румъния, Молдова и Украйна. Само от Грузия участие са заявили 9 танцови ансамбъла.

Началото на най-мащабния и представителен морски Международен фолклорен фестивал Nestiya Interforums of arts стартира през юни 2002 година. Отначало тридневния фестивал се провежда всеки петък, събота и неделя в курортите Свети Влас, Несебър и Слънчев бряг от юни до 30 август.

От няколко години Гала спектаклите, дефилето на участниците, надиграването на „Кръшна ръченица“, съревнованието за „Най-атрактивен костюм“ и изборът на „Мис и Мисис Черноморски перли“ всяка неделя протича в центъра на Поморие пред читалище „Просвета 1888г.“, където стотици гости и жители на града аплодират богатата артистично-музикална програма.

Благодарение на партньорството на Кметството в Свети Влас и Поморие концертите са за всички. Само от началото на това лято в центъра на Свети Влас и Поморие, на сцената Артиум в Несебър или в Амфитеатъра в стария град се проведоха 33-и многочасови концерти с над 5000 танца и изпълнители от 15 държави: от България, Сърбия, Румъния, Полша , Словакия, Молдова, Украйна, Грузия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Унгария.

Началото на най-мащабния Международен фолклорен фестивал Nestiya Black Sea Pearls е преди 21 години. Благодарение на хореографа Христо Станков – председател на Български арт и фолклорен център „Нестия“ международен форум за прерастване в най-мащабния и престижен черноморски фестивал в България.

Текст и снимки Антоанета Титянова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви