Мемориал в памет на двамата полицаи, загинали при опит да спрат автобус с мигранти беше открит днес в Бургас. Паметната плоча е изработена от художника Атанас Стоянов и беше поставена на мястото, където полицаите загинаха – до кръстовището „Трапезица“.

По време на церемонията беше отслужена заупокойна молитва, а присъстващите колеги и граждани почетоха с едноминутно мълчание полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев.

На събитието присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и бившият министър Иван Демерджиев.

Министър Стоянов заяви, че 2022г. е била най-трагичната за българската полиция, в която са загинали петима полицаи.

Според него в борбата с нелегалната миграция е имало неправилна координация, лоша комуникация и организация на всички структури. Той каза още, че се опитва да осигури максимално много полицаи на първа линия, както и високопроходими автомобили на границата.

„Двамата полицаи, които загинаха в Бургас, станаха символ на усилията на България да пази външната граница на ЕС. Тези достойни български полицаи отдадоха живота си на една кауза – да се пази границата на България и на ЕС“, заяви бившият министър на вътрешните работа Иван Демерджиев.

Йорданка Лазаринова от Съюза на българските командоси обаче смята, че година след смъртта на двамата полицаи нищо не се е променило. Според нея смяната на ръководството на МВР по високите етажи няма да доведе до спирането на мигрантите. Решението, според нея е законодателни промени.

Само за последните 24 часа в страната са предотвратени 800 незаконни опита за преминаването на българо-турската граница, а 80 нелегални мигранти са задържани във вътрешността на страната, каза  още министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви