Вълнението по морето в събота ще се увеличи, вълните ще достигнат два метра по южното крайбрежие и метър – метър и половината по северното. В неделя вълнението ще отслабне, но се очаква мъртво такова“, съобщи синоптикът Петър Янков.

Синоптикът добавя, че времето ще бъде подходящо за високопланински туризъм. При височина над 2500 температурите ще бъдат между 14 и 17 градуса, около 1500 – между 24 и 26-27 градуса. Валежи не се очакват.

„Докато в Западна Европа температурите са между 22 и 28 градуса, над източната половина от континента от юг се пренася топъл и сух въздух. Това е основната причина за високите температури.

До края на август рекордите не се очакват. Ще има високи температури в началото на септември, чувствително ще се повишат градусите между 3-и и 5-и, за да преминете в дългосрочен план студени и влажни въздушни маси. В началото на септември се очаква много слънце и до 39 градуса в южните райони“, прогнозира Янков.

И предоставя, че след тези дати времето ще се преобърне и температурите чувствително ще се понижават. 

По думите на синоптика в Гърция обстановката за прогнозиране на пожари е по-лесна в сравнение с тази у нас. А при нас има условия за пожари в Странджа, Сакар и Добруджа. 

„Интересни са мерките, които взимат нашите южни съседи – ограничаване на туристите и други хора в гористите местности. При нас не съм чувал да се прилагат сериозни забрани.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви