КНСБ:Линията на бедност да вдигне
КНСБ:Линията на бедност да вдигне

Линията на бедност за 2024-а година трябва да бъде 646 лева, а не 526 лева, както предвижда правителството. Това показват експертните разчети на КНСБ. От синдиката настояват методиката да се прецизира, за да се гарантира определен социален минимум на човек от домакинство. Експертите предлагат да се разработи специална потребителска кошница за покриване на минимални потребности при потреблението.

От Конфедерация на труда „Подкрепа“ поискаха по-рано през седмицата линията на бедността да се коригира с инфлацията.

От КНСБ посочват, че в методиката за определяне на линията на бедността за 2024-та година се използват данните от изследването на „Евростат“ – статистика на доходите и условията на живот за 2022 година. Данните в него обаче се отнасят за 2021 г. И, според синдикалистите, в линията ще се отразява състояние отпреди три години.

От синдиката посочват, че в условията на ускорена инфлация в периода 2021- 2022 година общият доход средно на лице от домакинството нараства близо 17% спрямо 2021 година. А разходите – с малко над 19 на сто.

Затова, за да се постигне адекватност при определяне на линията на бедност, според КНСБ трябва да се промени методиката и в нея да се включи коригиране на линията с инфлацията, базирана на малката потребителска кошница. Така експертните разчети на синдикалистите сочат, че официалната линия на бедност за догодина трябва да бъде 646 лева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви