Алепу

Върховният административен съд отмени заповед на бившия регионалния министър Иван Шишков, свързана с отказ за издаване на предварително съгласие за строителство в района на „Алепу”.

„Проблемът е, че съдът не иска да признае, че стената е незаконна. Става въпрос за разширяване на строителството в терен над подпорната стена в посока към гората. В един момент, ако се застрои горният терен, няма да може да се направи, каквото и да било интервенция спрямо незаконното строителство. При строежа се нагледахме как се жонглира със закона”, заяви в ефира на „Здравей, България” архитектът Иван Шишков.

Припомняме, че строежът на „Алепу” се превърна в един от най-големите строителни скандали. През 2020 г. се разбра, че е дадено разрешение за съоръжение, което да спре свлачище в посока морския бряг. Започнаха проверки от ДНСК, Регионалната екоинспекция и Прокуратурата. Нарушения не бяха открити.

От 2020 г. до 2023 г. се промени и собствеността на обекта. Настоящият собственик, бизнесменът Стоян Василев, вчера в телефонен разговор заяви за NOVA, че няма да коментира казуса преди окончателното решение на съда, тъй като предстои още едно дело във ВАС.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството обясниха, че обжалват решението на тричленния състав на ВАС. Делото е насрочено за 16 ноември тази година.

По казуса МРРБ ще сезира ВАП с настояване да поиска нищожност на решението за ползване на обекта, както е поискала нищожност и за строителното разрешение.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви