САЩ конфискуваха над 1,4 млрд.долара
САЩ конфискуваха над 1,4 млрд.долара

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че е конфискувало над 1,4 милиарда долара. Престъпници са ги откраднали от помощите, отпуснати във връзка с COVID-19. Повдигнати са обвинения на над 3000 обвиняеми за престъпления във федералните окръзи в цялата страна. Това предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Министерството на правосъдието оповести резултатите от национална акция за борба с измамите със средства, отпуснати във връзка с пандемията. При нея са повдигнати обвинения срещу 371 души, свързани с измами за над 836 млн. долара от фондовете за COVID .

Тази акция, включваща над 300 обвиняеми и предполагаеми измами за над 830 млн. долара, трябва да изпрати ясно послание: извънредната ситуация с COVID-19 може и да приключи, но работата на министерството на правосъдието за разкриване и преследване на онези, които са откраднали средства от помощите за пандемията, съвсем не е приключила“. Това посочи в изявление главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

Общо 119 обвиняеми са се признали за виновни или са били осъдени по време на съдебния процес при акцията. Това сочат данните на министерството на правосъдието.

САЩ разследват множество случаи на измами, свързани с американски правителствени програми за подпомагане.

През май 2021 г. Гарланд създаде оперативна група за прилагане на законодателството в областта на измамите със средства, свързани с COVID. Миналата година министерството назначи федералния прокурор Кевин Чеймбърс да оглави усилията за разследване на предполагаеми схеми за измама при програмите за подпомагане при пандемията.

Над 200 млрд. от американските правителствени програми за подпомагане на бизнеса във връзка с COVID-19 вероятно са откраднати. Това заяви в края на юни федерален наблюдател. Той отбеляза, че управлението за подпомагане на дребния бизнес (Small Business Administration, SBA) е отслабило контрола си, бързайки да отпусне средствата.

През септември 2022 г. главният инспектор на министерството на труда заяви, че измамниците вероятно са откраднали 45,6 млрд. щатски долара от програмата за осигуряване за безработица в САЩ по време на пандемията. Те използвали  тактики като използването на номера на социалните осигуровки на починали лица.

По-рано тази година в отделен доклад на надзорния орган се посочва, че правителството на САЩ вероятно е отпуснало около 5,4 млрд. долара помощи във връзка с COVID-19 на хора със съмнителни номера на социални осигуровки.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви