Тото Котуньо

Легендарният италиански певец Тото Котуньо е починал днес в болница „Сан Рафаеле” в Милано на 80-годишна възраст. Новината обяви мениджърът му Данило Манкузо, който обяснява, че изпълнителят е бил настанен в болницата след дълго боледуване.

Музикалната му кариера започва през 1970 г., когато работи като композитор, включително и за Адриано Челентано, Далида, Мирей Матийо, Джони Холидей и Жо Дасен. Той е бил член на групата Албатрос, с която участва два пъти на фестивала в Сан Ремо.

През 1978 г. започва успешна солова кариера. Две години по-късно печели първа награда на фестивала в Сан Ремо с песента Solo Noi.

През 1983 г.  Кутуньо се появи на сцената на фестивала „Сан Ремо”, запя „Lasciatemi cantare con la chitarra in mano…” и популярността му завладя света. Тогава журито на фестивала класира песента едва на пето място, но го превърна в един от най-обичаните италиански изпълнители.

Салваторе, както е рожденото му име, започва да се занимава с музика от малък. Баща му, който е морски офицер, свири на тромпет, а синът му акомпанира на барабани. По-късно Тото, както го наричали в семейството, свири и на акордеон, на пиано и на саксофон. Няма музикално образование, учил е счетоводство, но никога не е работил в тази сфера.

През 2019 г. група украински музиканти се опитват да му попречат да свири в Киев, заявявайки, че симпатизира на Русия като колегата си ветеран от Южна Италия Ал Бано.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви