На пазара вече има голямо разнообразие от био и органични продукти, за които производителите гарантират, че не съдържат пестициди и други подобни замърсители. Но ако погледнем общата картина, много плодове и зеленчуци продължават да носят следите на продуктите, използвани при тяхното отглеждане.

Всяка година организацията Environmental Working Group публикува списъка Dirty Dozen, в който са включени най-замърсените с пестициди храни. Изготвя и друг, в който са събрани тези, които можем спокойно да похапваме, без да мислим какви химикали поглъщаме междувременно.

За създаването на тазгодишните списъци са направени над 46 хиляди проби на повече от 46 различни плодове и зеленчуци.

И за наше огромно съжаление, в черния списък попадат храни, които имат доказани ползи за организма, но заради високото съдържание на пестициди е добре да се въздържаме от тях или ако искаме да ги консумираме, да залагаме винаги на проверен произход.

Както и през миналата година, първото и второто място са съответно за ягодите и спанака. Третото място си делят три зеленолистни зеленчука – кейлът, зеленото зеле и сарепската горчица. Четвърти са прасковите, пети – крушите, шести – нектарините.

На седмо място са ябълките, а на осмо – гроздето. Обикновените и лютите чушки са на девета позиция, а след тях по количество пестициди се нареждат черешите. Боровинките и зеленият боб са на последните две места в „мръсната дузина“.

Общо 210 видa пестициди са открити в тези 12 храни, като най-много на брой са в зеленолистните зеленчуци на третото място – цели 103 вида, а в чушките – 101 вида. Всеки един от тях вреди на организма по свой начин в зависимост от токсичността си.

Най-уязвими са децата, при които химикалите водят до потенциален риск от хормонална дисфункция, рак и увреждане на развиващия се мозък и нервната система.

Вещества като ацефат, фосмет и малатион са органофосфати пречат на нормалната функция на нервната система, твърдят Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Ако се поглъщат редовно в малки дози ни правят уморени, отпаднали, раздразнители и депресирани. А в по-големи количества могат да причинят гадене, затруднено дишане и дори парализа и гърчове.

В списъка с чистите храни Clean 15 на Environmental Working Group попадат други плодове и зеленчуци, които са с минимално съдържание на пестициди, като в 65% от тях то е толкова ниско, че не може да бъде отчетено.

На първо място е авокадото, а на второ – сладката царевица. Останалите в списъка са ананас, лук, папая, замразен грах, аспержи, пъпеш, киви, зеле, гъби, манго, сладки картофи, диня и моркови.

И тъй като не може да консумираме само тях, организацията препоръчва да залагаме на био и органични производители, както и да мием старателно и да накисваме всички плодове и зеленчуци, които купуваме, за да намалим съдържанието на пестициди.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви