Китай ще защитава Куба
Китай ще защитава Куба

Китайският президент Си Цзинпин се ангажира Китай да подкрепя Куба в защитата на националния ѝ суверенитет. Както и да помага в противопоставянето ѝ на чуждестранна намеса и на икономическата блокада на САЩ. Той заяви, че ще разшири стратегическата координация с Хавана, предаде Ройтерс.

Си каза това на среща с кубинския президент Мигел Диас-Канел в рамките на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург вчера, посочва в изявление днес китайското външно министерство.

„Китай цени високо последователната и твърда подкрепа на Куба за Пекин по въпроси, свързани с основните интереси на Китай, и ще продължи неизменно да подкрепя Куба в отстояването на националния ѝ суверенитет и противопоставянето на чуждата намеса и блокада, и ще прави всичко възможно да оказва подкрепа за икономическото и социалното ѝ развитие“, е заявил Си на срещата според изявлението.

В разговора Диас-Канел е отбелязал, че кубинско-китайските отношения се намират „в най-високата си точка“ от установяването им.

„Кубинският народ се възхищава дълбоко на президента Си Цзинпин и искрено благодари на Китай за разбирането и ценната подкрепа за справедливата кауза на Куба“, е заявил кубинският президент на срещата, в която е участвал и китайският външен министър Ван И.

Разговорите между двамата лидери се състоя месеци след като в медиите се появи информация, че Китай е постигнал тайно споразумение с Куба за създаване на съоръжение за електронно подслушване на острова. Правителствата на САЩ и Куба обаче поставиха тази информация под съмнение. Китай побърза да осъди правителството на САЩ и медиите за публикуването на „противоречива информация“и нарече твърденията неверни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви