Борисов пак чист като сълза
Борисов пак чист като сълза

За втори път Софийската градска прокуратура прекрати разследването за разпространените преди три години снимки с пачки и кюлчета. За тях се твърдеше че са направени в дома на бившия премиер Бойко Борисов. Сред народа делото стана известно като „Чекмеджегейт“.

Първият път разследването беше прекратено този май, но постановлението за това беше отменено от Софийската апелативна прокуратура. Тя даде на Градската прокуратура указания за извършването на допълнителни действия по разследването.

И тези указания са изпълнени в цялост и коректно, уточняват от държавното обвинение. Но данни за престъпление, извършено от Борисов, не са установени.

Следва подробно изброяване на извършените процесуално-следствени действия – седем компютърно-технически експертизи на 16 снимки и един видеоматериал, допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа, както и лицево -идентификационна.

Изводът – не е възможно да се установи категорично дали снимките и видеоматериалът отразяват обективната действителност, защото файловете не са оригиналните. Нещо повече, събрани са доказателства, че снимките са подправени. Ниското качество на видеофала и приложена компресия пък не са позволили идентифициране на заснетото отражение на лицето, което прави записа.

Разследващите са търсили съдействие от няколко европейски държави, но не са успели да получат потвърждение, че заснетите на снимките банкноти в евро и жълти предмети, наподобяващи златни кюлчета, са се намирали наистина на шкафчето в спалнята на експремиера.

Самият той в качеството си на на свидетел е декларирал, че никога не е държал пари, златни кюлчета и други ценни вещи в нощно шкафче, че не знае кой и кога е направил снимките и видеозапис, а репликата му „че снимките може да са направени от една „прекрасна госпожа“ били шега.

Повторното прекратяване на разследването подлежи на проверка от Софийската апелативна прокуратура.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви