В двора на Културен дом НХК доброволци от „Пещерно спасяване“ показаха пътуващата фотографска изложба „Спасителите – 7.8 по Рихтер“ под егидата на областния управител Пламен Янев.

В нея са представени подбрани 60 снимки, групирани в 10 пана, представящи трагедията и борбата за всеки живот след земетресението в Турция.

Официални гости на експозицията бяха Диана Саватева – зам.-кмет на община Бургас, Ива Пехливанска – председател на Съюз на парамедиците в България, проф. Йоанис Зеврос – преподавател по спешна медицина в Солунски университет и главен консултант на ЕС по въпросите на спешната медицина, старши комисар Любомир Баров – зам.-директор на ГДПБЗН, комисар Николай Николаев – директор на РДПБЗН Бургас. Д-р Ясен Цветков от неправителствената организация „Пещерно спасяване“ подчерта, че тези кадри са направени с техните мобилни телефони и показват разрухата в турските градове вследствие на силните земетресения.

Областният управител благодари на организаторите и всички участници в събитието, като отбеляза, че датата 06.02.2023 г. ще остане в историята, а паметта на загиналите винаги ще се почита.

„В най-тежките и трудните моменти всеки един народ разбира, че не е сам. За човечността няма политически и административни граници, както е и в живота – помощта идва от най-близките, в случая от нашите съседи. Турция и България имат десетилетна история. В първите часове след бедствието точно България и българските доброволци бяха тези, които оказаха своевременна помощ на съседите си“, коментира той.

Доброволците от „Пещерно спасяване“ със съдействието на Националната асоциация на доброволците в България са участвали в спасителни дейности в най-засегнатия район на Турция – Антакия.

52-ма доброволци и едно спасително куче успяват да помогнат на десетки граждани и участват в прякото спасяване на 31 човешки животи. Екипите работят на ротационен принцип – от 8 сутринта до 3 вечерта в изключително тежки условия при минус 17 градуса. Същевременно организират изпращането на 6 тира с хуманитарна помощ към Турция и 1 към Сирия.

Неправителствената организация „Пещерно спасяване“ скоро ще чества своята половинвековна история.

Те се включват в спасяването и издирването на хора в трудно достъпни места и преодоляване на кризисни ситуации, като по-голямата част от необходимата техника и оборудване е осигурена от членовете на сдружението.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 3 септември в Културен дом НХК.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви