Областният управител организира работна среща с ръководството на Югоизточно държавно предприятие – Сливен, на която бяха обсъдени важни теми за региона. В срещата взеха участие заместник-директорът на ЮИДП инж. Златка Азманова, директори и зам.-директори на горските и ловни стопанства от областта.

Пламен Янев отправи благодарност към горските служители за участието им в потушаването на пожарите.

„Без съдействие от горските борбата е почти невъзможна. Вашата помощ е безценна, разчитаме изключително много на вас, защото вие сте хората, които познавате терена“, заяви той.

Директорите на териториалните поделения излязоха с предложения от своя страна за предприемане на превантивни мерки с цел предотвратяване на пожари.

Според тях трябва да бъде забранена пашата на местата с възникнали пожари през последните 2 години, тъй като голяма част от тях възникват поради проявена от пастири небрежност.

Също така те апелират за строг контрол срещу навлизането в горски територии на моторни превозни средства – АТВ и кросови мотори. В горещото време те също представляват основна предпоставка за запалвания и предизвикване на големи пожари.

Друга тема, която беше в дневния ред на срещата, бе снабдяването с дърва за огрев на местно население в областта. Директорите представиха актуални справки на количествата заявени и доставени дърва на домакинствата. Навсякъде доставките се изпълняват регулярно и навреме.

Всички ръководители на поделенията отчитат спад на търсенето на дърва за огрев в сравнение с миналата година.

„Почти навсякъде има презапасяване на населението заради миналогодишната ситуация, затова и в някои стопанства има голям запас на дървесина. Хората трябва да са спокойни, защото дърва за огрев има“, споделиха директорите.

Те напомниха, че задоволяването на местното население става по предварително изготвени списъци, които всяка година се утвърждават от кметовете на населените места.

Снабдяването с дърва в туристическите общини ще започне поетапно в началото и средата на септември поради забраната за навлизане на товарни превозни средства в градовете заради натовареността на сезона.

В края на срещата участниците планираха бъдеща среща с всички институции в областта, имащи отношение към борбата с пожарите, за набелязване на допълнителни мерки и стратегия за справянето с тях.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви