Експерт: Война в Украйна - поне до 2025-та
Експерт: Война в Украйна - поне до 2025-та

Войната в Украйна ще продължи най-малко до 2025 година – прогнозата е на военния експерт Густав Гресел от Европейския съвет по външни работи в Берлин. Той смята, че всяко обещание на западните съюзници на Киев трябва да бъде последвано от действия.

Войната в Украйна ще продължи при всички случаи поне до 2025 г. Ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември 2024 г., от руска гледна точка той би могъл да предложи споразумение през януари 2025 г., така че пролетта на 2025 г. ще бъде най-ранният момент, в който войната може да бъде прекратена при условията на Русия.

От друга страна, ако Байдън спечели изборите, което в момента изглежда малко по-вероятно, войната вероятно ще продължи и след 2025 г. Това смята военният експерт от Европейския съвет по външни работи в Берлин.

Гресел посочи, че Путин е подготвен за такъв сценарий – руският президент е изчислил, че

в една дълга война на изтощение шансовете на Русия за победа са по-големи.

Тъй като Русия се е адаптирала към режима на санкции, в дългосрочен план тя ще произведе многократно повече системи за тежко въоръжение от Запада, посочва още Густав Гресел.

И още: Запасите от оръжия на Запада се изчерпват по-бързо от тези на Русия, а година и половина след началото на войната няма сериозни усилия за активизиране на оръжейната промишленост, с изключение на артилерийските боеприпаси.

Ще трябва да се произведат повече танкове, бронетранспортьори, управляеми оръжия и ракети, за да може Украйна да се отбранява поне още няколко години и да не се налага всеки път да се обсъжда наново какво да ѝ се достави от запасите.

Изгубихме много време за безсмислени дебати, заявява още анализаторът. Путин, благодарение на социализацията си в КГБ, смята, че западните демокрации са слаби и разединени и ще загинат от собствените си противоречия. И няма сигнал от Вашингтон или от Берлин, който да го разколебае в това му убеждение, казва още Густав Гресел.

Всяко обещание на западните съюзници на Киев трябва да бъде последвано от действия, отбелязва той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви