Голям пожар в Гърция
Голям пожар в Гърция

Районите около град Александруполис, Гърция, са обхванати от голям пожар. Ситуацията остава трудна и променлива, поради сложните метереологични условия. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си.

Гръцките власти предупреждават, че поради невъзможността пожарите да бъдат поставени под контрол е възможно да бъдат отваряни и затваряни пътни участъци във всеки един момент. От МВнР съветват да бъде използван маршрутът през ГКПП „Маказа“ за по-голяма сигурност.

От ведомството припомнят, че при необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърщат към посолството на България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на страната в Солун на тел.: +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr; consular.athens@mfa.bg; consulate.thessaloniki@mfa.bg . Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg

Гръцкото издание в. „Катимерини“ съобщи, че жителите на три села в областта Еврос, Североизточна Гърция, са приканени да се евакуират заради пожара, бушуващ край Александруполис.

В дейностите по потушаването на огъня участват 48 пожарни коли със 176-членен персонал, 10 екипа пешаци, седем противопожарни самолета и четири хеликоптера. Усилията са съсредоточени върху голям фронт на пожара, източно от село Лутрос, докато на другите фронтове ситуацията е по-добра. Изгорели са къщи в селата Аетохори и Пефка, както и църква в Аетохори.

Гръцките власти евакуираха осем села в близост до североизточната граница с Турция, където пожарът бушуваше, разгарян от силни ветрове, предаде Асошиейтед прес. Жителите на Александруполис бяха посъветвани да държат прозорците си затворени поради дима, който се носи над града в резултат на пожара.
Пожари и у нас бушуват – най-тежко е Бургаско и Сакар планина.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви