Яница Петкова - Галъп Интернешънъл
Яница Петкова - Галъп Интернешънъл

Принципна подкрепа за правни реформи, но без особена запознатост, нежелание за намаляване на правомощията на президентите, почти никаква подкрепа за смяна на националния празник или за толериране на двойно гражданство във властта – това сочи най-новото изследване на „Галъп интернешънъл“.

61,3% от анкетираните се съгласяват, а 12,2% не се съгласяват, че е добре всеки да има право да подава индивидуална конституционна жалба, т.е. всеки български гражданин да може да се обръща към Конституционния съд.

Цели 49,7% не показват никакъв инстинкт за това дали е добре Висшият съдебен съвет да се раздели на две – съдийски съвет и прокурорски съвет. 35,5% са на този етап „за“, 14,8% са към момента „против“. Идеята хора с двойно гражданство да имат право да бъдат министри и депутати в България среща ясна интуитивна критика: 65% не се съгласяват с такава перспектива, а 17,5% се съгласяват.

29 на сто са „за“ да се намалят правомощията на президентите у нас при съставянето на служебни правителства, но 44,3% са „против“. Останалите не могат да формират мнение.

В проучването експериментално проверен е и въпросът за националния празник.

Не се вижда сериозна степен на противоречие в масовото съзнание между 3 март и 24 май, а самата промяна на националния празник не среща почти никаква подкрепа.

3 март - Национален празник
3 март – Национален празник

При директното питане от типа „оставяме или променяме датата и с коя друга“
69,3% приемат оставането на трети март, а общо 14% се разпределят в различни други възможности: 9,6% искат смяна с 24 май, 3% – с 6 септември, а 1,4% – с 22 септември. Останалите не могат да отговорят.

Очевидно е, че

темата за смяната на националния празник не е на дневен ред в обществото, дори за конфликтуващите страни, насъсквани от политически фигури, коментира Яница Петкова от Галъп интернешънъл болкан.

Темата може да е мотив, стимул и основа за изграждане на политически проект (движение, партия), но няма да гарантира дълготрайност, изтъкна още Петкова.

• Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 3 и 11 август 2023 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви