Приморско е предпочитан от чехите
Приморско е предпочитан от чехите

Според проучването на асоциация “Активни потребители”, за което е обявено, че е справедливо съвместимо със Софийския университет, в морето няма наличие на бактерията ешерихия, коли над нормата.

Здравните власти обаче са категорични – данните не са коректни и манипулират общественото мнение, дискредитират държавните институции и доверието в тях и нарушават спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон.

Самият държавен здравен инспектор Ангел Кунчев се оказва сред почиващите на един от плажовете, изкарани опасно мръсни – това в Приморско. И определих данните като “евтина сензация”.

“Ако вземете проби 1-2 дни след бури и обилни валежи, в морето ударно навлизат големи маси вода от реките. А ако вземете вода от някое застояло езерце, може да докажете и 400 пъти над нормата!”, възмути се д-р Кунчев във фейсбук профила си.

Южният плаж на града е посочен като втори по замърсяване след Попския в Царево. По обед вчера бе пълен с летовници. От Дяволската река не изтичат фекалии, а работят пречиствателните станции в Приморско и Китен, опроверга кметът Димитър Германов.

“Някой трябва да носи наказателна отговорност за подобни твърдения”, настоя той.

Германов е от най-ревностните радетели за опасване на имиджа на туризма в общината, който се издържа главно от него. Преди години се скара на метеоролозите, че с грешни прогнози за дъжд гонят туристите.

За колегата му от Царево Георги Лапчев това е “преднамерена, платена и гнусна намеса в живота на морски хора”. “Не знам да има друга държава в Европа, ако ли пък в Гърция и Турция, в която в разгара на сезона да се изнасят такива данни. Освен че са съмнителни, подобни твърдения са безотговорни”, възмутен е той. И подозирам целенасочена кампания срещу българския туризъм.

“В момента се създават 15% от БВП на страната и някоя с лека ръка излиза и хвърля бомбата. В началото на сезона беше “Каховка”, сега дойде ред на ешерихия коли”, бесен е Лапчев, цитиран от „24 часа“.

Подозрително според е, че информацията идва точно когато е втората вълна на почивките за българи. Припомни случая преди 8 г. на плажа в Лозенец, когато пак по това време излязоха информацията за ешерихията на колите и сезонът там приключи бързо. За да успокои летовниците, кметът се изкъпа демонстративно.

“Прекалено много са съвпаденията. Ако сегашното изследване действително е имало за цел да се грижи за здравето на хората, две седмици от асоциацията мълчаха и през това време никой не информира общината, РЗИ и областния управител?”, пита Лапчев.

Призова асоциацията да каже колко са ì платили.

От “Активни потребители” напомнят, че пробите не са взети сега по време на бурното море, а в рамките на три дни – 31 юли, 1 и 2 август. Според изследването им най-чистите плажове са Централният на Свети Влас, останалите в Поморие, към Златната рибка и Харманите в Созопол.

Министерството на екологията е направило своите изследвания за чистотата на водите, но ще обявят тази идната седмица. Това съобщение в петък министър Юлиян Попов. Той е съгласен само с тезата, че Черно море става все по-мръсно с течение на времето заради загубата или недостатъчното пречиствателни станции и това няма нищо общо нито с войната в Украйна, нито със срутването на стената на украинския язовир “Нова Каховка”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви